Нови промени в правилника за дейността на Център за асистирана репродукция
Публикувано на: 21.10.2017г.

Министерството на здравеопазването прие нови промени в правилника за работата на ЦАР.  Вече фондът ще публикува ежегодно на сайта си данните за успеваемостта от работата на всяка клиника, с която има договор. Ще се посочва и информация за времето на изчакане за включване в процедура по асистирана репродукция за всяка от клиниките. 

Досега такава информация не е била предоставяна публично от държавната институция. Одитът на ЦАР, извършен тази година от Сметната палата показа, че родените деца от процедури с държавно финансиране са 28% от всички опити. Тази информация, обаче, не е достатъчна, за да се определи каква е реалната успеваемост на отделните клиники.

Промените предвиждат възможност онкоболни жени до 35 г. да съхраняват свой генетичен материал за инвитро процедури. След успешно приключване на лечението на онкологичното заболяване и след изтичане на 5-годишна, пациентките ще могат да получа държавно финансиране за инвитро процедури. "Критериите за включването на страдащите от онкологично заболяване жени в процедурите са строго дефинирани и съобразени с медицинските показания на всяка от пациентките. Онкокомитети към лечебните заведения ще се произнасят за напредналостта на заболяването и за перспективите", заяви зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков.

Наскоро МЗ прие и други поправки в правилника за работа на фонда, които предвиждат и броят на финансираните процедури за една двойка да се увеличи от 3 на 4. Осигуряват се и до 4 трансфера на размразени ембриони.