Последна информация относно Център
Публикувано на: 18.12.2012г.

Председателят на сдружение "Зачатие" Стефка Сарафова участва в съвместна пресконференция в Министерството на здравеопазването, на която присъстваха министърът на здравеопазването г-жа Десислава Атанасова, управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков и председателят на здравната комисия на НС д-р Даниела Дариткова. Пресконференцията беше свикана, за да се информират пациентите и обществеността за последното развитие на ситуацията около ЦФА.

Тъй като БЛС не подписа националния рамков договор (НРД) с НЗОК, парламентарната група на ГЕРБ е взела решение да внесе искане за законодателна промяна в Закона за здравното осигуряване, която да включи в закона дейности като интензивна помощ, лечение инвитро, ваксини, консумативи за PET-скенер за онкоболните и др. Това са дейностите, които досега са се финансирали от МЗ, а сега минават към НЗОК, но не са включени в стария НРД. Очаква се на първо четене днес да се приемат промените, а на 8.01.2013 г. да минат и на второ четене и към средата на януари проблемът да бъде разрешен.

Подготвени са и изменения на останалите нормативни актове за промяната на статута на ЦФАР - постановлението на МС и правилника за функционирането му. Структурата на ЦФАР остава същата както до сега, а плащането към клиниките ще се извършва от НЗОК след представяне на съответните отчетни документи.