Бременност след инфертилитет
Публикувано на: 06.06.2024г.

Време за четене 4 мин.

 

Кога да направите тест за бременност след лечение на инфертилитет?

💡 Препоръчва се да изчакате две седмици след лечението и тогава да направите уринен тест за бременност в домашни условия. Ако изберете да направите кръвен тест, то следва да отидете в лаборатория десет дни след лечението. Очакването на резултата от процедурата може да се окаже тревожен и стресиращ период за вас. По време на двуседмичното чакане най-добре е да се грижите добре за себе си и да се опитате да контролирате стреса. Междувременно някои жени могат да проявят различни симптоми като спазми или зацапване, които най-често не са показателни за наличие или отсъствие на бременност.

Какво да правите след положителен тест за бременност?

💡 Ако тестът за бременност е положителен, свържете се с Вашия лекар и попитайте какви са следващите стъпки, които да предприемете. Вашият лекар може да препоръча допълнителни изследвания - кръвни изследвания или ултразвук, за да проследи развитието на бременността.

Кога и колко често да посещавате акушер-гинеколог по време на бременност?

💡 Препоръчва се поредица от посещения при специалист:

1ва визита: Насрочете първия преглед за бременност веднага след като видите положителния тест. Вашият лекар ще провери цялостното Ви здравословно състояние и ще потвърди бременността. Той може да зададе въпроси относно медицинската Ви история, да назначи уринарни тестове, да проведе физикален преглед, а също и да измери теглото и кръвното Ви налягане. Този първи преглед за бременност е чудесна възможност да зададете всички въпроси, които имате и да обсъдите плановете си за проследяване на хода на бременността до раждането.

Визита в 13та седмица от бременността: По време на този преглед се извършва ултразвуково изследване за диагностика на малформации на плода.

Визита в 16та седмица от бременността: До този момент вече е завършено формирането на органите на бъдещото бебе. На този преглед се извършва ултразвуково изследване за диагностика на малформации у плода. Провежда се кръвен тест за откриване на потенциални аномалии. Ако е необходимо, лекарят може да назначи допълнителни диагностични тестове за генетични заболявания.

 

След това посещение прегледите се правят всеки месец до раждането. При всеки преглед лекарят извършва стандартен преглед, включващ ултразвуково изследване, измерване на кръвното налягане, измерване на теглото и изследване на урина.

 

По време на 26та седмица от бременността се прави изследване на кръвната захар като за скрининг за гестационен диабет.

 

По време на 34та - 36та седмица от бременността се извършват някои микробиологични и вирусологични тестове. Тогава се изчислява и предполагаемата дата на раждане.

 

! Важно е да получавате редовни грижи по време на бременността си и да съобщавате на Вашия лекар всички тревожни симптоми или промени.

! Като наблюдават отблизо бременността и се справят с всички опасения, които могат да възникнат, лекарите могат да осигурят най-добрия резултат, както за майката, така и за бебето.

 

Безопасно ли е да приемате лекарства по време на бременност?

💡 Важно е да запомните, че само лекарствата, предписани от Вашия лекар, са безопасни по време на бременност. Винаги се препоръчва да се консултирате с медицински специалист преди да прибегнете до прием на лекарства без рецепта. Някои лекарства, като ибупрофен, не се препоръчват по време на бременност и трябва да се избягват.

Много ме е страх, нормално ли е това?

💡 Бременността след инфертилитет е уникално изживяване за всеки човек и двойка. Тя може да бъде предизвикателство и сложен емоционален период. Например, страхът и безпокойството от възможната загуба на бременност или от усложнения могат да бъдат високи за хората, които са имали трудности при зачеването. Всичко това е нормално, но е добре да опитате някои техники за преодоляване на негативните емоции. Можете да потърсите помощ от специалист по психично здраве, групи за подкрепа или онлайн общности. Влезте в пътуването към родителството с търпение и потърсете подкрепата и ресурсите, които могат да Ви помогнат да го превърнете в радостно изживяване.