Лечение на инфертилитет при жената
Публикувано на: 06.06.2024г.

Време за четене 7 минути

Как да разберем защо не се получава бременност?

💡 Диагностиката е първата стъпка в преодоляването на проблема с инфертилитета. Правилната диагноза спестява време и е ключов фактор в този процес. Колкото по-рано се установи причината за ненастъпването на бременност, толкова по-голям е шансът за успешно лечение. Правилната диагноза води до адекватна терапия на конкретната причина за стерилитет.

Колко време ще отнеме поставянето на диагнозата?

💡 Пътуването понякога е дълго. Инфертилитетът е невидим и често хората не подозират, че могат да имат проблеми със забременяването. Те се опитват да имат бебе с месеци или дори години без резултат, преди да потърсят медицинска помощ.

 

Кога трябва да започнем да търсим медицинска помощ?

💡 За да не губите ценно време, посетете репродуктивен специалист след 1 година неуспешни опити за забременяване. Ако партньорката е над 35 години, потърсете медицинска помощ след 6 месеца опити без резултат. Изберете лекар, на когото имате доверие и той ще Ви предложи план за действие за диагностика и съответно последващо лечение. Диагностичният процес винаги трябва да започва с мъжа, тъй като в повечето случаи първоначалните тестове при него са бързи и лесни. След това следва диагностиката при жената.

Колко ще струва лечението?

💡 Финансовият фактор при лечението на безплодие не трябва да се подценява – понякога лечението може да бъде доста скъпо. При правилно следване на диагностичните стъпки могат да се избегнат редица скъпи изследвания и интервенции.

 

Какво да очаквате при първото посещение при репродуктивен специалист?

💡 Това е моментът, наречен първичен преглед. Търсенето на причините за инфертилитет при жената ще започне с оценка на физическото й и здравословно състояние. Лекарят ще задава въпроси относно менструалния цикъл, ще попита и за предишни заболявания, особено тези, свързани с репродуктивната система. Важно е да споделяте цялата информация за предишни раждания, аборти или хирургични интервенции. Понякога причината за инфертилитет е генетично заболяване, така че той може да попита дали има роднини с подобни проблеми. Специалистът ще извърши гинекологичен преглед. Въз основа на него ще състави диагностичен план, който може да включва няколко следващи стъпки.

Какви могат да бъдат следващите стъпки в диагностиката?

💡 В зависимост от преценката на репродуктивния специалист следващите стъпки в диагностиката могат да бъдат:

1.    Микробиологични изследвания, цитонамазкa и др.

Тези изследвания дават на лекаря най-обща насока за бъдеща диагностика и лечение. Микробиологичните изследвания са за инфекции, полово предавани болести или възпаления, които трябва да бъдат лекувани. От съществено значение е да се провери за хламидийна инфекция, тъй като причинява увреждане на маточните тръби. Могат да бъдат назначени и допълнителни изследвания на кръв и урина.

2.    Ехографско изследване на яйчниците и тяхната функция

Овулацията е необходима за зачеването. Вашият лекар ще използва ултразвуково сканиране, за да наблюдава развитието на фоликулите и овулацията по време на един цикъл. Това ще помогне да се определи дали овулацията настъпва спонтанно или се нуждае от стимулиране с добавки или лекарства.

3.    Хормонални изследвания

 

Голяма част от женският инфертилитет е свързан с хормонални нарушения. Лекарят ще назначи кръвни изследвания, за да провери нивото на различните женски полови хормони по време на различните фази на менструалния цикъл. Освен това трябва да се проверят хормоните на щитовидната жлеза и някои други хормони.

4.    Проверка за проходимост на маточните тръби

Изследването на проходимостта на тръбите е много важно и трябва да се извърши преди започване на каквото и да е лечение. Ако тръбите са запушени и не могат да преминат сперматозоидите, зачеването не е възможно без използване на методи за асистирана репродукция. Причината за запушването трябва да бъде анализирана и в някои случаи може да има нужда от хирургична процедура за отстраняване на тръбите.

Има няколко метода за определяне на проходимостта на тръбите, като лекарят ще избере най-подходящата процедура за Вас. Двата най-често срещани метода за проверка на проходимостта на тръбите са рентгеново и ултразвуково изображение. Изключително важно е да не пропускате тази стъпка от ранната диагностика!

5.    Хирургични диагностични процедури

В някои случаи е необходимо да се прибегне до хирургични интервенции за постигане на по-точна диагноза. Тази процедура се нарича диагностична лапароскопия и позволява на лекаря да огледа добре вътрешните органи с помощта на малка камера. По негова преценка и със съгласието на пациента могат да се предприемат действия при констатиран проблем. Лапароскопията е по-лека и по-добре поносима от обикновената коремна хирургия.

6.    Генетични, имунологични и други изследвания

Когато обичайните диагностични методи не дават яснота относно причините за инфертилитета, е необходимо да се направят допълнителни изследвания. Например, в случаите на повтарящи се аборти, причината може да е свързана с генетични или имунологични проблеми

 

Как да стигнете до бърза и точна диагноза?

💡 За добра диагностика и по-добри резултати от лечението в процеса могат да се включат и други специалисти - генетици, ендокринолози, имунолози и др. След приключване на необходимия набор от диагностични изследвания, Вашият лекар ще обсъди план за лечение. Времето е от съществено значение, когато става въпрос за проблеми при жената - след 35-годишна възраст шансовете да забременее значително намаляват, така че няма време за губене.

Има ли лекарства или хранителни добавки, които могат да помогнат?

💡 На пазара има много хранителни добавки и лекарства, за които твърдят, че помагат за зачеването. Важно е да запомните, че те могат да имат някои неблагоприятни ефекти и трябва да се приемат само след консултация с лекар и след завършване на пълния диагностичен процес. Например, лекарства за стимулиране на яйчниците не трябва да се предписват, без първо да се провери проходимостта на маточните тръби и качеството на спермата.

 

Какви видове лечение могат да се приложат?

💡 В зависимост от конкретната диагноза има много различни лечебни методи и процедури. Ще обсъдите с Вашия доктор кой е правилният за вас.

Промени в начина на живот

Лечението на инфертилитета започва с грижата за тялото. Когато се опитвате да забременеете, е добре да се отървете от всякакви вредни навици, като пушене, консумация на алкохол или прекалено много кафе. Наднорменото тегло също е отрицателен фактор при лечението на безплодието, така че правилното хранене и балансираната физическа активност могат да помогнат. Работата в среда с вредни вещества също пречи на забременяването, така че трябва да се избягва от жени, които правят опити за зачеване.

Лечение на инфекциозни, хормонални и други заболявания

Диагностицираните заболявания трябва да се лекуват. Лекарят ще предпише подходящи лекарства за инфекциозните заболявания или ще ви насочи към други специалисти. Ако има проблем с овулацията, което е доста често срещано явление, може да се използва хормонална терапия за стимулиране на фоликулите да растат и отделят яйцеклетка.

Хирургично лечение

Понякога се налага гинекологична операция. Съвременните безкръвни гинекологични хирургични операции са по-малко болезнени и с по-кратък възстановителен период.

Инсеминация

Ако партньорката е на възраст над 35 години, лекарите могат да препоръчат да започнете с асистирани опити за забременяване. Разбира се, това трябва да стане след задълбочена диагностика и след лечение на инфекциозни или други заболявания, които могат да попречат на успеха.

Какво е вътрематочна инсеминация и как работи?

💡 Инсеминацията е процедура по оплождане, извършвана в медицински условия. Лекарите вземат сперма от мъжа, обработват я и с помощта на медицинска апаратура я прехвърлят в матката на жената. Инсеминацията се извършва, за да може повече сперма да достигне до яйцеклетката. Обработената сперма съдържа значително повече сперматозоиди от тази, освободена по време на нормален полов акт. Лекарят може да предпише медицински лекарства за индуциране на развитието на фоликул или повече от един фоликул по време на този менструален цикъл, но това трябва да се прави внимателно, за да се избегне рискът от многоплодна бременност.

 

Какви са шансовете ни с вътрематочна инсеминация?

💡 Шансовете за забременяване с инсеминация са между 6 и 20% на цикъл, в зависимост от броя на фоликулите, развити в този цикъл и броя на сперматозоидите. Инсеминацията, извършена в цикъл с повече от един развит фоликул, повишава риска от многоплодна бременност.

Ин витро оплождане

За малък процент от двойките описаните до сега методи на лечение могат да не са успешни. В такива случаи медицинските специалисти биха могли да предложат процедура за ин витро оплождане.

 

Какво е ин витро оплождане и как протича?

💡 Това е процедура по асистирано оплождане, която се извършва извън тялото на жената в контролирана медицинска среда. За извършване на ин витро е необходимо да се получат полови клетки от мъжа - сперма, а от жената - яйцеклетки.

Яйчникова стимулация

За по-голяма успеваемост на ин витро оплождането е необходимо яйчниците на жената да се стимулират за узряване на повече фоликули – това става с помощта на назначена и наблюдавана от репродуктивния специалист хормонална терапия.

Пункция за изваждане на яйцеклетки

След като се постигне достатъчен брой и размер на фоликулите, медицинските специалисти пристъпват към процеса на извличане на яйцеклетки.

Лабораторен етап

Обработената сперма и яйцеклетките се оплождат в лабораторна среда и получените ембриони се развиват между 2 и 5 дни извън тялото на жената.

Ембриотрансфер

След това, за предпочитане един, ембрион се връща в матката на жената. Тази процедура се нарича ембриотрансфер.

Тестове за бременност

След 10 дни се прави тест за бременност. Останалите ембриони могат да бъдат криоконсервирани (замразени) за бъдеща употреба.

 

Какви са шансовете ни с ин витро оплождане?

💡 Съвременната медицина дава отлични резултати в диагностиката и лечението на инфертилитет при жената. Успехът на ин витро процедурите се влияе от много фактори, но най-важен е възрастта на жената. Средно шансът за успех е 35-40%, ако жената е под 35 години и тогава шансовете значително спадат. След 45-годишна възраст шансът за забременяване със собствена яйцеклетка е почти нулев.

Какво е най-важното нещо, което трябва да запомните?

💡 Възрастта на жените е от решаващо значение за плодовитостта. Не отлагайте бременността си!

 

) Как да разберете защо бременността не настъпва? Кога трябва да започнем да търсим медицинска помощ? Колко ще струва? Промени в начина на живот. Какви може да са следващите стъпки в диагностиката? Какво е инсеминация? Какви са шансовете ни с вътрематочна инсеминация? Какво е ин витро оплождане? Какви са шансовете ни с ин витро оплождане?

#PregnancyDoesentHappend#MedicalHelp#Diagnostics#Insemination#InVitroFertilization

 

) Лечение на инфертилитет при жената! Диагностиката е първата стъпка в преодоляването на проблема с безплодието. Правилната диагноза спестява време и е ключов фактор в този процес. Колкото по-рано се установи причината за инфертилитет, толкова по-голям е шансът за успешно лечение. Правилната диагноза води до адекватна терапия на конкретната причина за стерилитет. Какво е инсеминация? Какво е ин витро оплождане?

#PregnancyDoesentHappend#MedicalHelp#Diagnostics#Insemination#InVitroFertilization