Лечение на инфертилитет при мъжа
Публикувано на: 06.06.2024г.

Време за четене: 7 минути

Кога трябва да започнем да търсим медицинска помощ?

💡 Ако сте мъж в репродуктивна възраст, желаете да има дете и имате редовни полови контакти, но не е постигната бременност повече от една година, време е да посетите лекар. Можете да посетите специалист дори по-рано, ако имате здравословни проблеми. Причините за липсата на бременност могат да бъдат и при мъжа и жената, но диагностиката на инфертилитет трябва да започне с мъжа, защото обикновено е бърза, лесна и евтина. Не е срамно да потърсите квалифицирана медицинска помощ при проблеми с фертилността. Диагностичните процедури не крият рискове за вашето здраве и колкото по-рано се открие дадено заболяване, толкова по-голям е шансът за успешно лечение.

Какво да очаквате при първото посещение при специалист по инфертилитет?

💡 По време на първата среща със специалист, ще бъдете попитани за вашата възраст, здравословно състояние, сексуален живот и ще бъде Ви направена оценка на рисковите фактори. Лекарят ще иска информация и за медицинската Ви история, като минали операции, травми или заболявания на тестисите, таза и гръбначния стълб, както и друга информация за здравословното Ви състояние (диабет, високо кръвно налягане, анемия, психични проблеми) и какви лекарства приемате. Ще обсъдите вашия начин на живот, професия, тютюнопушене и употреба на наркотици, анаболни стероиди и големи количества алкохол. Ако имате някакви оплаквания – като болка в тестисите, парене при уриниране или секреция от пениса – добре е да споделите тази информация с лекаря. Не на последно място, лекарят ще изчисли вашия индекс на телесна маса. Важна е и фамилната ви обремененост с наследствени заболявания, както и дали имате генитални заболявания. Можете да подготвите информацията предварително, като попитате родителите си и носите със себе си медицински документи от предишни медицински лечения.

Какви са следващите стъпки за откриване на причината за безплодието?

💡 След тази първоначална оценка лекарят ще назначи някои допълнителни прегледи и изследвания.

Спермограма

Първото лабораторно изследване, което ще се направи е спермограмата (изследване на семенна течност). Извършва се в специализирана лаборатория и представлява оценка на количеството, подвижността и качеството на вашите сперматозоиди. Само чрез спермограма може да се определи дали всичко е наред с вашата семенна течност. Ако имате силно намален брой сперматозоиди, липса на сперматозоиди или други сериозни нарушения в подвижността и качеството на сперматозоидите, Вашият лекар ще Ви посъветва да направите генетично изследване чрез кръвна проба, тъй като някои мъже се раждат с хромозомна мутация, която води до нарушение в спермалните показатели.

Защо е изключително важно да започнете със спермограма?

💡 В около половината от случаите на проблеми с инфертилитет в една двойка, причината е при мъжа. Анализът на семенната течност е много бърз, лесен, безболезнен и евтин, затова лекарите винаги съветват диагностиката да започне с мъжа.

Как се извършва спермограма?

💡 Този тест се извършва в специализирани лаборатории от обучени медицински специалисти. Преди теста трябва да се въздържате от секс и алкохол в продължение на 3 до 5 дни. В лабораторията ще бъдете помолени да мастурбирате в стерилен контейнер. За целта има специално обособено помещение. Ако по някаква причина тази процедура не е подходяща за вас, можете да вземете пробата у дома и да я занесете в лабораторията в рамките на 1 час, като я съхранявате на стайна температура.

Урологичен преглед

В хода на диагностиката ще бъдете прегледан и от уролог. Специалистът ще прегледа пениса Ви за структурата и положението на външния уретрален отвор, тестисите Ви за позиция, размер, плътност и наличие на образувания, епидидимиса и семепровода. След това лекарят ще използва ултразвук, за да оцени кръвоснабдяването на вашите гениталии и да провери наличието на разширени вени около тестисите (варикоцеле).

Кръвни изследвания

При необходимост Вашият лекар ще се консултира с ендокринолог, който ще прегледа щитовидната Ви жлеза с ултразвук и ще прецени дали са необходими допълнителни изследвания. Освен това всички мъже, които планират да създадат семейство, трябва да бъдат проверени за инфекции. Това са изследвания за полово предавани болести, а в определени случаи и за други микроорганизми.

Защо е изключително важно навреме да преминем през правилната диагностика?

💡 Не може да има успешно лечение без правилна диагноза. Стъпките за диагностицирането трябва да бъдат последователни и не трябва да се провежда лечения без да бъдат открити причините за безплодието.

След установяване на причината за безплодието, какво е възможното лечение?

💡 След тези диагностични стъпки ще знаете за всички проблеми с плодовитостта и как шансовете ви за зачеване могат да бъдат подобрени. Това може да стане по няколко начина, прилагани самостоятелно или в комбинация.

Промени в начина на живот

Препоръчително е да направите промени в начина си на живот, като се откажете от вредните навици, подобрите теглото, физическата активност, храненето и общото си здравословно състояние.

Медикаменти

Вашият репродуктивен специалист може да предпише лекарства и/или добавки за подобряване на количеството и качеството на спермата, регулиране на работата на ендокринната система и лечение на инфекции или други често срещани заболявания.

! Много е важно да избягвате самолечението и да не си обменяте лекарства и диагнози с други хора!

Хирургично лечение

В някои случаи може да се наложи хирургично лечение, например, ако имате кисти или тумори на тестисите или епидидима, както и варикоцеле. След операцията лекарят назначава нова спермограма и допълнителни изследвания за оценка на резултата от лечението.

Ами ако това не помогне?

💡 Следвайки този подход на диагностициране и лечение, около 85% от мъжете с проблеми с плодовитостта успяват да станат биологични бащи без необходимостта от прилагане на асистирани репродуктивни методи. Ако това не помогне, следващата стъпка е да се обърнете към процедури за асистирана репродукция, като инсеминация (IUI) или ин витро оплождане (IVF).

Медицински асистирана репродукция

По време на тези процедури вашата сперма ще бъде обработена и поставена в матката на вашия партньор или използвана за оплождане на яйцеклетките в лабораторни условия. В някои случаи, например ако сте подложени на химиотерапия или лъчетерапия за онкологично заболяване, може да се наложи да замразите дози от спермата си преди лечението.

Какво друго е възможно при по-тежки случаи на мъжко безплодие?

💡 В случаи на тежко увреждане на процесите на образуване и развитие на сперматозоидите и при липса или запушване на семепровода, може да Ви бъде предложена хирургична процедура (пункция или биопсия) за извличане на сперматозоиди от тестисите или епидидима.

В по-голямата част от случаите съвременната медицина може да предложи адекватно и успешно лечение на проблеми с мъжкия фертилитет. В някои редки случаи обаче не може да се постигне подобрение въпреки предлаганото лечение. В тези случаи лекарят ще обсъди възможността за използване на донорска сперма. Осиновяването на дете е друг възможен вариант.

) Има много възможни причини за мъжко безплодие. Изключително важно е навреме да Ви бъде поставена правилната диагноза! В зависимост от причината за безплодието има различни видове лечение, които варират от промени в начина на живот, през медикаменти или хирургична намеса, до модерни технологии за асистирана репродукция. В по-голямата част от случаите съвременната медицина може да предложи адекватно и успешно лечение на проблеми с мъжкия фертилитет! #МъжкоБезплодие #МъжкоБезплодиеЛечение #Мъжко БезплодиеДиагностика