Какво е асистирана репродукция?
Публикувано на: 06.06.2024г.

Време за четене: 2 минути

 

Какво е инсеминация?

💡 Инсеминацията (IUI) е процедура по оплождане, извършвана в медицински условия. Лекарите вземат сперма от мъжа, обработват я, и с помощта на медицински инструменти я прехвърлят директно в матката на жената. Обработената сперма съдържа значително повече сперматозоиди от спермата, освободена по време на секс. Лекарят може да предпише медицински лекарства за индуциране на развитието на фоликул или повече от един фоликул по време на този менструален цикъл, но това трябва да се прави внимателно, за да се избегне рискът от многоплодна бременност. Индикациите за инсеминация могат да включват ендометриоза, нарушения в овулацията или намалени параметри на семенната течност и др.

)Социални медии:

👩️ Инсеминация (IUI) — повишаване на фертилността в медицинска среда! Инсеминацията има полза при определени показания.

💊 За да увеличат шансовете, лекарите могат да предпишат лекарства за стимулиране на развитието на фоликулите - действайте внимателно, за да избегнете риска от многоплодна бременност.

🤰 Инсеминацията може да се препоръча при ендометриоза, проблеми с овулацията, намалени параметри на спермата и др. 💡🌈 #Инсеминация

Какъв е шансът да забременея след инсеминация?

💡 Шансовете за забременяване с инсеминация са между 6 и 20% на цикъл, в зависимост от броя на фоликулите, развити в този цикъл и броя на сперматозоидите. Инсеминацията, извършена в цикъл с повече от един развит фоликул, повишава риска от многоплодна бременност.

)Социални медии:

📈 Шансове за инсеминация: 6-20% на цикъл, магията e във фоликулите и броя на сперматозоидите! Шансовете варират в зависимост от тези фактори.

🚼 Множеството фоликули увеличават шансовете, но също така и риска от многоплодна бременност. 🤰 Постигане на баланс е от изключителна важност 🍀 #Инсеминация #Успеваемост

 

Какво е ин витро оплождане?

💡 Това е процедура по оплождане, която се извършва извън тялото на жената в контролирана медицинска среда. За извършване на IVF е необходимо да се получат полови клетки от мъжа - сперма, а от жената - яйцеклетки.

За по-голяма успеваемост на ин витро оплождането е необходимо яйчниците на жената да се стимулират за узряване на повече фоликули – това става с помощта на назначена и наблюдавана от репродуктивния специалист хормонална терапия. След като се постигне достатъчен брой и размер на фоликулите, медицинските специалисти пристъпват към процеса на извличане на яйцеклетки.

Обработената сперма и яйцеклетките се оплождат в лабораторна среда и получените ембриони се развиват между 2 и 5 дни извън тялото на жената. След това, за предпочитане, един ембрион се връща в матката на жената. Тази процедура се нарича ембриотрансфер. 10 дни по-късно се прави тест за бременност, за да се установи дали е постигната бременност. Излишните ембриони могат да бъдат криоконсервирани (замразени) за бъдеща употреба.

IVF се използва за директни показания, например когато фалопиевите тръби са запушеи или когато качеството на спермата е много лошо, или когато други методи на лечение са неуспешни.

)Социални медии:

🔬 Ин витро оплождане (IVF) - контролирано, медицинско чудо извън тялото! 👩️ Клетките и от двамата партньори – сперматозоиди от мъжа и яйцеклетки от жената – са от съществено значение.

👩️ Повишаването на успеха на IVF включва стимулиране на яйчниците на жената чрез хормонална терапия, ръководена от репродуктивен специалист. След като фоликули са достатъчно зрели, се извършва извличане на яйцеклетката.

🔍 В лабораторията яйцеклетките и обработената сперма се обединяват, образувайки ембриони, отглеждани в продължение на 2-5 дни.  Избраният ембрион се връща в матката на жената при ембриотрансфер. Тест за бременност 10 дни по-късно разкрива резултатът. Останалите ембриони могат да бъдат криоконсервирани за бъдеща употреба.

🌟 IVF се намесва поради конкретни причини - запушени фалопиеви тръби, лошо качество на спермата или след неуспешно лечение. 🚀 #IVF #Инвитро #Ембриотрансфер

Какъв е шансът да забременея след ин витро оплождане?

💡 Успехът на ин витро процедурите се влияе от много фактори, но най-важен е възрастта на жената. Средно шансът за успех е 35-40% ако жената е под 35 години, а след това значително спадат. След 45-годишна възраст шансът за забременяване със собствена яйцеклетка е почти нулев.

)Социални медии:

🤰 Успехът на ин витро зависи от различни фактори, като в центъра на вниманието е един от решаващите – възрастта на жената. 🕰️ Средно успеваемостта нараства до 35-40% за жени под 35 години. След това шансовете значително намаляват. 📉

След 45-годишна възраст шансът за зачеване със собствената яйцеклетка на жената се доближава до нула. 🚫🥚 Възрастта играе ключова роля в пътуването на IVF. 👶 #УспеваемостИнвитро #ВъзрастИнвитро