Най-подходящата възраст за зачеване?
Публикувано на: 12.01.2007г.

Коя е най-подходящата възраст за зачеване? На този въпрос не винаги може да се даде категоричен отговор без комплексна оценка на конкретната ситуация при всяка една двойка.

Според електронното списание "Розали"най-подходящо време от биологическа гледна точка за забременяване и раждане е периодът между двадесет и двадесет и осем години.

"От множество статистически изследвания може да се стигне до заключението, че способностите на жената за размножаване растат до двадесетгодишната й възраст и се задържат на върховите позиции до тридесетата й година.

До тридесет и шест години спадът се осъществява постепенно, а след това — все по-рязко. Колкото по-плодовит е периодът на жената при планирането на детето, толкова по-малка е вероятността от безплодност (но и тук не липсват изключения). Може да се каже, че вероятността за безплодност се засилва с възрастта.

Намаляването на биологическите способности с напредване на възрастта не е единствената причина за снижаване на плодовитостта. След тридесетте и най-вече тридесет и шестата година на жената започват да се появяват някои смущения в здравословното й състояние, като миоми, нарушения в образуването на хормони и т.н. Те обикновено са причина за трудно забременяване. Аргументът за съвета, които давам на жените, да раждат първото си дете след двадесетгодишна възраст, е психологически.... "


Според "Розали" след тази възраст жената е дотолкова узряла психически, че вече може да възпитава и собственото си дете. "След тридесетата година бременността и раждането на дете могат да причинят затруднения на жената. Но и тук изключенията не са рядкост. Известни са случаите с жени, които по определени причини, например поради продължително безплодие, са забременявали за първи път на тридесет и пет и повече години, и въпреки това бременността не им е причинявала затруднения, а и раждането е било леко...."


Пълният текст на статията прочетете тук http://semeistvo.rozali.com/zachatie/p1.html

източник:
www.rozali.com