Как да забременеем?
Публикувано на: 12.01.2007г.
Когато се говори за сексуалността на жената, почти винаги съпътстваща тема е предпазването й от забременяване. Все повече се набляга на своевременното осведомяване на младите момичета и жени за разнообразните начини, чрез които те могат да имат сексуални контакти без нежелани последици. Когато,обаче, пожелаете обратното- т.е., решите да имате дете, се оказва по-трудно да намерите информация. Има няколко условия за успешно и бързо забременяване:

- гинекологично здраве ( т.е., да нямате възпаления или други заболявания на женските репродуктивни органи)
- редовна овулация (редовно ежемесечно отделяне на яйцеклетка, готова за оплождане)
- редовни сексуални контакти, особено през дните на овулацията

Ако сте взимали противозачатъчни, ще е необходимо да ги спрете и да изчакате да изминат 2-3 месеца, за да се възстанови нормалния хормонален цикъл на организма и да се предотврати евентуално зачеване на близнаци. Консултирайте се с вашия гинеколог, който може да определи точния брой на необходимите месеци "почивка" в съотвествие с типа противозачатъчни,които сте взимали..

Овулацията

Обикновено при по-внимателно наблюдение на тялото си и различните промени в него, жените постепенно се научават да разпознават "плодовитите" си дни, т.е. дните на овулация. Овулация обикновено настъпва:

- между 14-тия и 17-тия ден при нормален 28 дневен цикъл;
- между 8-ия и 11-ия ден при къс 22 дневен цикъл
- между 21-ия и 24-ия ден при дълъг 35 дневен цикъл

Какво е необходимо да знам за моето тяло, за да забременя ?

Вие можете да забременеете единствено през пет или шест дни на месечен цикъл., а вероятността да се получи зачатие е най-висока в рамките само на два-три дни. Ако желаете да забременеете, необходимо е да имате сексуални контакти в този фертилен период от два-три дни, близки до овулацията..

По време на овулацията, узрялата яйцеклетка се освобождава от яйчниците и преминава през една от маточните тръби, за да стигне до матката. Това събитие настъпва обикновено веднъж на менструален цикъл.

Овулацията се регулира от хормоните. Приблизително по средата на цикъла във вашият организъм настъпва повишаване концентрацията на лутеинизиращия хормон (LH). Този пик на LH предизвиква овулацията от 24ч до 36ч след това.. За да бъде възможно оплождането на яйцеклетката, сперматозоидите трябва в момента на овулация да се намират във фалопиевите (маточните) тръби. На пръв поглед това лесно би могло да се осъществи, но животът на яйцеклетката след овулация трае от 18 до 24 часа и сперматозоидите на Вашия партньор могат да оцеля за кратко в тялото Ви. Това означава, че шансовете Ви да забременеете са максимални единствено през два-три дни от менструалния цикъл. Това са дните, които следват непосредствено рязкото повишаване на LH.

FSH (Фоликулостимулиращ хормон) Предизвиква узряването на яйцеклетката ( фоликула ) в яйчниците и отделянето на естроген от зреещата фоликула
LH (Лутеинизиращ хормон) Благоприятства узряването на яйцеклетката и предизвиква овулацията.
Естроген Предизвиква растежа на женските полови органи и на маточната лигавица.
Прогестерон Предизвиква изменение на секреторната активност на маточната лигавица след овулация.

Създайте си навик да водите стриктен календар на датите на менструациите си поне за една година, за да можете да проследите какъв е вашия цикъл. Ако не сте си водили такъв досега, то опитайте поне за няколко месеца. Отбелязва се първия ден на кръвотечението.

Как да разпознаем дните на овулацията

Обичайни физиологични промени при настъпване на овулацията са: напрежение в гърдите, леки болки в областта на яйчниците,чувство за известна тежест ниско в корема, понякога преходно чувство на гадене;

Други способи

Тестове

Съществуват тестове за определяне на овулацията, които се продават в аптеките. Те представляват напоени с реактив ивици хартия,които се потапят в сутрешната урина. Тестовете за овулация позволяват да се проследи концентрацията на LH в урината. Всеки комлект съдържа тестови пръчици, с които трябва да направите проби в продължение на няколко последователни дни. Чрез регистриране пика на хормоналното ниво тестът за овулация е в състояние да предвиди овулацията и като резултат на това - най-фертилните дни. Ако през двата дни, които следват, се осъществи полов акт , шансовете да забременеете са най-големи.

Измерване на температурата

Вътрешно-телесната температура се изменя по време на менструалния цикъл (в случая под менструален цикъл разбираме периода от първия ден на кръвотечението до настъпване на следващото). През първите 10-14 дни тя остава под 37°, след това има един момент на внезапно понижаване- това е моментът на овулацията. Още на следващия ден температурата се повишава, за да надхвърли 37° два дена по-късно.Тя се запазва такава до настъпване на следващата менструация.

Ако температурата не се увеличи през втората половина на цикъла, това означава, че не е имало овулация.

Установено е, че температурният метод не е достатъчно точен при всички жени.

За да можете да определите момента на овулация по този начин, трябва да мерите температурата в ануса всеки ден, в един и същи час преди ставане след най-малко 4 часа здрав сън.
Започва се от първия ден на цикъла. Трябва също така да отбелязвате всички странични факти,които биха могли да повлияят на температурата,като будуване, по-късно измерена температура,инфекции.


автор: Милена Златарова
bulgarianbaby.hit.bg