Дългоочаквана бременност
Публикувано на: 09.01.2007г.

Дългоочаквана бременност
Извадки от интервю с главния доктор на клиниката Ma-ma - Виктория Викторовна Заева публикувано във списание “Женскоe здoрoвье” No 10, 1999 г.

Коя е най-разпространената причина за женското безплодие?

Често до безплодие водят прекарани възпалителни процеси на женските полови органи и нарушения в ендокринната система. Коректно е да се говори не за женско, а за семейно безплодие, защото в процеса на зачеването на нов живот са необходими двама. За отсъствието на потомство може да бъде “виновен” и мъжът. Мъжът може да се чувства великолепно и да няма проблеми с потентността. Откриването на отклонение в тази област може да направи само лекар занимаващ се с репродуктивното здраве или андролог. Причините за мъжкото безплодие могат да бъдат различни, например влияние оказва стресовата среда, неблагоприятната екологична обстановка, но в повечето случаи до безплодие също води прекаран възпалителен процес на мъжката полова система.

Колко често проблемите с появата на потомство в семейството са в следствие на безплодие при мъжете?

По статистически данни на нашата клиника, приблизително в 20% от случаите. Що се отнася до 20% от безплодните съпружески двойки – дължи се на нарушените репродуктивни функции на жените. При така наречените случаи “неизяснен стерилитет”, когато мъжете и жените са абсолютно здрави, но бременност по една или друга неизвестна причина не настъпва, са около 5-7%. Останалите 53-55% - са смесени случаи, т. е., когато проблеми и при мъжа и при жената водят до безплодие на двойката.

За щастие, днешната медицина е в състояние да помогне на много хора изпаднали в това положение. Например, преди на двойките дошли на лечение в нашата клиника, бременност настъпваше при всяка четвърта – пета двойка, а сега ние помагаме на всяка трета двойка…

… има и случаи, при които хората се замислят за създаването на деца, когато вече е прекалено късно. Нерядко се случва при сключване на втори брак в напреднала възраст и при наличието на големи деца от предишните бракове у хората да се зароди разбираемото желание да имат общо дете. Медицината може да се притече на помощ дори в такива сложни ситуации. Сега е възможно да се забременее в “нерепродуктивна” възраст, т.е. когато съгласно природните закони е невъзможно да се зачене дете. Например, специалистите от нашата клиника успяха да реализират бременност на възрастна двойка, която силно желаеше да има дете – 57 годишна жена и 63 годишен мъж. Сега тяхната дъщеря е на 6 години. Момиченцето има музикални способности. Разбира се при бременност в напреднала възраст е необходимо постоянно лекарско наблюдение, но такава все пак е възможна.

Какво трябва да направи жена, която не е имала заболявания, водещи до безплодие?

Преди всичко е необходимо регулярно да се посещава гинеколог, който да прави изследвания и анализ два пъти годишно, дори да няма нищо обезпокоително за здравословното й състояние. В днешно време се появиха доста заболявания, които се предават по полов път и които протичат без симптоми. Човек може да има хламидии и уреоплазмоза без дори да подозира за това. Тези болести могат да причинят безплодие.

Диагностицирането им е доста трудно – най надеждния метод е ДНК диагностика. Днес този метод се използва в много медицински заведения. Ако лабораторните изследвания покажат, че имате някаква инфекция, не отлагайте дълго посещението при доктора и се настройте за продължително лечение. Днес не е лесно да се излекува инфекция толкова просто. Сега вирусите и бактериите са устойчиви на антибиотиците, които ги убиваха преди години. Наред с това, човешкият организъм е отслабен под влиянието на лошите екологични условия, имунитета е отслабен и практически организма е неспособен да се бори с болестотворните микроорганизми. Сериозен рисков фактор е изкуственото прекъсване на бременност по оперативен път. Дори широко използвания сега мини-аборт може да доведе до усложнения: възпаление на матката и шийката й. Възпалителен процес в следствие на това в маточните тръби е необратим. Образувалите се сраствания в тръбите могат да доведат до безплодие и до извънматочна бременност.

Кога двойките следва да се обърнат към специалист по репродуктивно здраве?

Следва да започнат с т. нар. предбрачна консултация. Когато създават семейство хората обикновено планират и зачеването на деца в близко бъдеще. Хубаво е от рано да си изясните състоянието на своя организъм и при необходимост да се започне лечение, за да не се сблъскате след това неочаквано с проблеми свързани с безплодието. В другите страни предбрачната консултация е нещо нормално, когато хората се събират и започват семеен живот. Може би ние сме първата клиника в Русия, която предлага такъв вид медицинска помощ и на практика доказваме нейната полезност и необходимост. Ако е пропусната предбрачната консултация и семейната двойка в продължение на една година е водила редовен полов живот без да е използвала контрацептиви и бременност не е настъпила, следва да се обърне към специалист по репродуктивно здраве.

Има и друга ситуация: жената ходи на консултации по местоживеене в продължение на няколко години и провежда лечение. А резултат няма. При положение, че бременност не настъпва в продължение на една година при лечение с рутинни методи, необходимо е да се обърнете към специализирана клиника, където разполагат с други технически възможности, в която работят не само гинеколози, но и специалисти в областта на репродуктивното здраве.

Какви изследвания трябва да бъдат направени на брачната двойка по време на предбрачната консултация, какви препоръки могат да получат?

Комплексното изследване включва гинекологичен преглед, преглед при андролог и ако е необходимо при генетик. Ще бъде ли проведено някакво оперативно или лабораторно изследване? Това зависи от индивидуалната ситуация: от състоянието на конкретните хора, които са дошли на преглед, но по скоро – отговорът е да. В резултат на изследванията ние можем да кажем дали е възможна появата на дете при тази двойка по естествен път или хората трябва да се възползват от методи на спомагателни репродуктивни технологии, като например метода “бебе в епруветка”.

Ако при мъжа и жената няма нарушение на репродуктивните функции, но те не се събират, за да създават потомство, двойката ще получи необходимата информация относно това как да пазят своето здраве и правилно да използват контрацептивни средства, за да може една бъдеща бременност да настъпи без проблем.

Ако хората се обърнат към клиниката след години безуспешни опити за зачеването на дете, след всички необходими изследвания и анализи лекарите пристъпват към терапевтично или при необходимост към оперативно лечение на безплодието. Лечението на двойките в нашата клиника обичайно отнема 2 - 4 седмици. Продължителността на лечението зависи от конкретния клиничен случай на пациента: от формата на безплодието, преминалата схема на лечение и т.н.

Ако не настъпи бременност след проведения курс на лечение, какво следва?

Вероятността жената да забременее в този цикъл е около 20-40%. Успехът зависи от много фактори: състоянието на организма на пациента в конкретния период, опита и квалификацията на лекарите, комбинацията от схемата на лечение и приемането на едни или други препарати, техническото ниво на медицинското оборудване.

Ако бременност не настъпи в този цикъл то вероятността да настъпи в следващ се увеличава. Това е така, защото лекарите в нашата клиника обстоятелствено анализират всеки случай и провеждат най-подходящото лечение. За това, когато жената се обръща за помощ към репродуктивните технологии, тя трябва да се настрои за възможността да се проведат няколко курса на лечение и да не се отчайва, ако не настъпи бременност от първия път. Много жени забременяват на втория или третия път и това е нормално. Необходимо е да се каже, че протичането на една нормална бременност, която е възникнала по изкуствен път, много зависи от самата пациентка. Често, когато жените забременеят, престават регулярно да бъдат наблюдавани от лекар и да пропускат женските консултации. Това е меко казано лекомислено отношение, защото това може да доведе до непоправими последствия. Бременността “зачената в епруветка” се нуждае от специални наблюдения от акушер-гинеколог особено в първите 10-12 седмици. Най-добре е, при възможност, протичането на бременността да се наблюдава от лекар в същата клиника, където е било направено изкуственото оплождане. Например в нашата клиника задача на специалистите е след настъпването на бременността да осигурят и безопасно благополучно раждане на детето. Желанието на жените да скрият факта, че детето им е било заченато по изкуствен начин, по скоро се обяснява с това, че нерядко към тези деца се отнасят с подозрение – може би те биха имали повече проблеми със здравето. За това е важно да се отбележи, че случаи на отклонение при развитието на тези деца не се наблюдава по-често, отколкото при другите деца (заченати по естествен начин).Източник: www.ma-ma.ru
Превод от руски: StefiZ