Фолиевата киселина
Публикувано на: 09.01.2007г.

Фолиевата киселина е необходима за развитието на централната нервна система на плода, особено в първите няколко седмици. Тя не може да се складира в тялото и по време на бременността се изразходва около два пъти повече от обикновеното количество фолиева киселина - затова трябва да се доставя ежедневно

Аз - жената / 06.03.2002
". Някои специалисти дори твърдят, че е добре да се приема на таблетки около два месеца преди настъпване на бременността с оглед насищането й в организма. Как да си набавяме фолиева киселина? Освен на таблетки тя се съдържа и в много хранителни продукти. Пресните тъмно зелени зеленчуци са богати на фолиева киселина, но трябва да се приемат сурови или да се пие прясно приготвен сок от тях, тъй като термичната обработка унищожава голяма част от нея. Препоръчват се броколи, спанак, лешници, фъстъци и пълнозърнест хляб, като поне един от тези продукти е добре да се консумира веднъж дневно."

medical.bg
"Фолиевата киселина принадлежи към групата на водно-разтворимите витамини. Тя подпомага формирането и матурацията на кръвните клетки в заимодействие с витамин В12. Фолиевата киселина е важна за клетъчното делене и синтез и следователно за образуването на нови тъкани. Дефицита на желязо, приема на антибиотици и някои лекарства може да наруши усвояването на фолиевата киселина. Този витамин се съдържа в битните зародиши, соята, зеленолистните зеленчуци, картофите, морковите, пълнозърнестите продукти, маята, млякото и млечните продукти, месото, черния дроб и бъбреците. Недостига на фолиева киселина може да причини безплодие, усложнения по време на бременност, нарушения в пигментацията, храносмилателни нарушения и анемия. В медицината фолиевата киселина се използва за лечение на някои видове анемия и недостиг на бели кръвни телца. Предозирането с фолиева киселина при приема на витаминни препарати може да доведе до нарушения на съня и разрдразнителност. Фолиевата киселина може да се разруши под влияние на топлина, киселина, светлина и кислород. "

cibalab.com
"Фолиева киселина: Набавя се с храната под формата на полиглутамати: спанак, зърнени храни, орехи, лешници, бирена мая, шоколад, черен дроб. В тънкото черво се осъществява деконюгация на полиглутаматите до моноглутамати, които се резорбират основно в йеюнума. Процесът на деконюгация може да се наруши при прием на контрацептиви, Diphenylhidantoin, Phenytoin с последващо нарушение в резорбцията. Чернодробното депо за фолиевата киселина е около 5mg и е достатъчно да покрие нуждите на организма за 3 месеца при пълно прекратяване на вноса. Дневна нужда 100 mkg. (0,1 mg.), при бременни 400 mkg (0,4 mg.)
Биологично значение на Vit B12 и фолиевата киселина:
активиране синтеза на НК, предимно ядрената ДНК. Активиране процесите на делене, узряване и диференциране на еритробластите (1-я коензим на В12-метилкобаламин и фолиевата к-на).
2-я коензим на В12 (5-дезокси-аденозил-кобаламин) , участва в изграждане на миелиновите обвивки на гръбначномозъчните нерви."

biberon.bg
" Фолиева киселина – здрави бебета
Защо фолиевата киселина е толкова важна?
Фолиевата киселина, позната още, като folate е структура на витамин B, която може да бъде намерена в някои храни и мултивитаминни таблетки. Ако жените имат достатъчно фолиева киселина в тялото си преди да забременеят този витамин може да понижи риска от появяване на увреждания на мозъка на бебето (anencephaly) или на гръбнака му (spina bifida).
За повечето жени един лесен начин да са сигурни, че приемат достатъчно фолиева киселина е да приемат витамини със съдържание на фолиева киселина.
Американската Национална Здравна Служба препоръчва всички жени, които планират бременност да поемат по 400 микрограма (0.4 mg) фолиева киселина дневно. Това може да предотврати до 70% от някои сериозни увреждания по реждение. Поради това, жената се нуждае от фолиева киселина преди да забременее. Ето защо трябва да приемате фолиева киселина дори, ако не планирате бременност скоро. Фолиевата киселина се използва, като добавка към някои храни като обогатен хляб, макарони, фиде и други тестени изделия, ориз и готови зърнени (тестени) изделия за закуска. Няколко от зърнените (тестени) изделия могат да Ви доставят 100% от необходимото Ви количество фолиева киселина.
Никой не очаква непланирана бременност. Но това се случва – всеки ден. Де факто около половината бременности не са планирани. Това е причината поради която трябва да приемате достатъчно фолиева киселина всеки ден, докато има възможност да забременеете, защото когато разберете че сте бременна мозъка и гръбнака на Вашето бебе са вече формирани.
Така Вашето тяло ще бъде готово,за времето когато Вие сте готова....... "

още по темата:
Защо фолиевата киселина може да бъде два пъти по-важна за бременните жени?
от www.bg-mamma.com