Вашият фертилен период
Публикувано на: 06.06.2024г.

Време за четене: 4 минути

Какво е фертилен период?

 Фертилността е способността на човек да зачене, да забременее и да роди здраво дете. Фертилността е свързана с възрастта. Хората са фертилни само през определена част от живота си. Периодът от живота на човек, през който човек е фертилен, се нарича фертилен период. Има разлики между продължителността на фертилния период при жените и мъжете. Важно е да запомните, че фертилността не трае безкрайно.

Какъв е фертилният период на жените?

💡 Възрастта е най-важният фактор, който влияе върху шанса на жената да зачене и да има здраво бебе. Една жена се ражда с всички яйцеклетки, които ще има през живота си - около 1 до 2 милиона. Нейните яйцеклетки остаряват заедно с нея и намаляват като качество и количество. Само около 400 000 от тези яйцеклетки остават в началото на пубертета, който настъпва около 12-годишна възраст. С всяка менструация се губят няколкостотин яйцеклетки. Само най-здравите фоликули ще станат зрели яйцеклетки. С напредване на възрастта, в тялото остават все по-малко фоликули. Това означава, че фоликулите имат по-малко възможности да създадат здрави и силни яйцеклетки за оплождане. Една жена в началото до средата на 20-те си години има 25-30% шанс да забременее всеки месец. Фертилността обикновено започва бавно да намалява, когато жената е в началото на 30-те си години, а след 35-годишна възраст фертилността рязко спада. Към 45-годишна възраст шансовете за забременяване на жената със собствени яйцеклетки са практически нулеви.

Кои са най-фертилните години на жените?

💡 Нека разгледаме фертилния период на жените по години:

·         Възраст от 18 до 24 години

Вашето тяло е най-добре подготвено за зачеване, износване и раждане. Най-добрите фоликули узряват първи, така че яйцеклетките, които произвеждате в младите си години, е по-вероятно да бъдат с високо качество. Раждането на дете на тази възраст ще намали риска от вродени дефекти, хромозомни проблеми и някои проблеми с фертилността.

·         Възраст от 25 до 30 години

С всяка изминала година фертилността ви намалява, но в края на 20-те години шансът ви да забременеете без медицинска помощ остава доста добър. Ако все още не сте създали семейство, не се притеснявайте! Вашето тяло все още има добър запас от яйцеклетки.

·         Възраст от 31 до 35 години

В началото на 30-те години шансовете да имате бебе са все още високи. Все още имате много висококачествени яйцеклетки, но шансовете ви ще започнат да намаляват постоянно на тази възраст. Вашият коефициент на плодовитост намалява постепенно до 32-годишна възраст. На 37 години той спада драстично. През 30-те години сте с почти двойно по-лоша фертилност, отколкото сте били в началото на 20-те си години. Въпреки тенденцията жените да отлагат майчинството, сега е крайно време да се вземат мерки.

·         Възраст от 35 до 40 години

Най-голямото намаление на фертилността става в края на 30-те и началото на 40-те години. Една жена в края на 30-те си години има двойно по-малка вероятност да забременее от жена в края на 20-те си години. Младежкият външен вид и доброто общо здраве не са гаранция за фертилност. Освен това на тази възраст рисковете от хромозомни проблеми в яйцеклетките са по-високи. Рисковете нарастват с всяка следваща година. Това означава, че вероятността за спонтанен аборт или необичайна бременност е по-голяма.

·         Възраст от 41 до 45 и повече години

В тази възраст тялото ви се подготвя за менопаузата и края на фертилния период. Шансовете за естествено забременяване са почти нулеви. Вашите яйчници вероятно са изчерпали фоликулите си или са към края им. Бебетата, родени от хора в тази възрастова група, също са изложени на по-голям риск от редица вродени дефекти и усложнения при бременността. Спонтанните аборти и хромозомните аномалии се увеличават значително през този период от живота. По-напредналата възраст също така увеличава риска от усложнения за майката, включително диабет, хипертония и прееклампсия.

 

Отразява ли се възрастта и на мъжете?

💡 Мъжкият фертилитет започва да намалява около 40-45-годишна възраст, когато качеството на спермата се влошава. С нарастването на възрастта на мъжа в двойката намаляват общите шансове за зачеване и се удължава времето, необходимо за забременяване, а рискът от спонтанни аборти нараства. Децата на по-възрастни бащи също така имат повишен риск от проблеми с психичното здраве и нарушения в развитието.

) Какъв е фертилният ви период? Има ли разлика между продължителността на фертилния период при жените и мъжете? Кои са най-фертилните години за жените? Как стареенето влияе върху плодовитостта на мъжете? Ние ще ви помогнем да намерите отговорите тук!

#ФертиленПериод #Плодовитост #Възраст