Как работи мъжката репродуктивната система?
Публикувано на: 06.06.2024г.

Време за четене: 5 минути

 

Какво е репродуктивна система?

💡 Репродуктивна система наричаме частите от мъжкото тяло, които произвеждат мъжките репродуктивни клетки, отговорни за оплождането. Всички тези органи са разположени в долната коремна част на тялото. Известни са още като мъжки полови органи.

Каква е ролята на мъжките полови органи?

💡

Тестиси

Това (по правило два) са основните репродуктивни органи. Те произвеждат мъжки полови клетки (наречени сперма или сперматозоиди) и мъжки полови хормони.

Надсеменник и семепровод

Всеки тестис е снабден с надсеменник, който е вид тръба, свързваща тестиса със семепровода. Тяхната функция е да съхраняват, развиват и транспортират сперматозоиди.

Скротум

Това е кожената торбичка извън тялото, в която се намират тестисите.

Пенис

Играе важна роля в сексуалните актове. Изграден е така, че при достатъчно кръвоснабдяване, води до ерекция. Пренася сперматозоидите по време на еякулация.

Простатна жлеза

Това е орган, който играе важна роля в производството на семенна течност и в еякулацията.

 

Семенни мехурчета

Две овални тела, разположени над простатата. Увеличават подвижността на сперматозоидите и тяхната жизненост.

Сперматозоиди

Това са мъжките полови клетки. Известни също като сперма или семенна течност. Съдържат генетичен материал.

 

Как работи мъжката полова система?

💡 Основните органи на мъжката репродуктивна система са тестисите. Там се образуват мъжките полови клетки, наречени сперматозоиди. Тестисите произвеждат и мъжкия полов хормон  (линк към статията). Всеки тестис е свързан със система от дренажни канали, която включва надсеменника, разположен в скротума, и семепровод. В тези канали се образуват сперматозоидите.

Защо тестисите са извън тялото?

💡 Тестисите са разположени в специална кожна гънка, наречена скротум, която се намира в долната част на срамната област. Те се намират извън тялото, тъй като оптималната температура за образуване на сперма е по-ниска от тази в корема. Ето защо е много важно да се предотврати прекомерното нагряване на тестисите. Не носете тесни бельо и панталони, не работете с лаптоп в скута си продължително време. Всичко това може да увреди спермата ви.

По време на развитието на мъжкия плод в утробата, тестисите постепенно се спускат в скротума и до края на деветия месец скротумът заема постоянната си позиция. Различни причини могат да накарат тестисите да останат в тялото след раждането. Това състояние е известно като крипторхизъм и е много коварно, защото ако не бъде разпознато и лекувано навреме, може да доведе до стерилитет.

Нямам проблеми със секса, как може да имам репродуктивни проблеми?

💡 Пенисът е органът, който извършва сексуалния акт. Важно е да знаете, че размерът на пениса и наличието на ерекция не са доказателство за фертилитет при мъжа. Мъжката фертилност е свързана с количеството и качеството на спермата. Само тест, наречен спермограма, може да определи дали има проблеми с фертилността.

Какво е важно за спермата?

💡 Състои се от глава, шия, съединителна част и опашка. Главата съдържа генетичен материал. Сперматозоидите се придвижват чрез ритмични движения на опашката в женските полови органи със скорост около 3 мм в минута. Главата на сперматозоида разгражда стените на женската яйцеклетка, така че сперматозоидът да може да влезе в яйцеклетката и да я оплоди. Производството на сперма отнема около 60 дни. Производството на сперматозоиди започва в пубертета и намалява с напредване на възрастта. Средният жизнен цикъл на сперматозоидите е 3 месеца. Способностите за оплождане на сперматозоидите могат да бъдат значително нарушени от тютюнопушене, употреба на алкохол, наркотици, определени лекарства, анаболни стероиди, радиация и определени фактори на околната среда. Така че, ако искате да заченете дете, е разумно да поддържате здравословен начин на живот без злоупотреба с тютюн, алкохол и наркотици поне 3 месеца предварително.

) Мъжките полови клетки се наричат сперматозоиди и се произвеждат в тестисите. Милиони от тях попадат в тялото на жената, но е достатъчно само един от тях да достигне до женската яйцеклетка, за да я оплоди.

Как работи мъжката репродуктивна система? Какво трябва да знаем за мъжките репродуктивни органи и спермата и тяхната роля в създаването на нов живот? #Мъжкафертилност #ИнфертилитетМъж #МъжкаРепродуктивнаСистема