Мъжки полови хормони
Публикувано на: 06.06.2024г.

Време за четене: 2 минути

Какво са хормоните?

💡 Хормоните са химически вещества, произвеждани и отделяни от различни органи на тялото. Тези вещества могат да пътуват от една част на тялото до други части. Хормоните управляват много функции на човешкото тяло. Половите хормони са специална група хормони, които играят жизненоважна роля в човешката репродукция.

Кои са мъжките полови хормони?

💡 Те управляват всички процеси в мъжката репродуктивна система (линк към статията). Благодарение на мъжките полови хормони, мъжете имат функционираща репродуктивна система и развиват своите вторични полови характеристики, като окосмяване по лицето и гърдите, типично телосложение и мускулна маса. Тези хормони са известни като андрогени и се секретират от тестисите.

Какво е тестостерон?

💡 Тестостеронът е най-важният мъжки полов хормон. Произвежда се от тестисите. Малко количество тестостерон се произвежда от надбъбречните жлези. Тестисите се контролират от хипофизната жлеза в мозъка. Мъжете се нуждаят от тестостерон, за да имат нормална репродуктивна и сексуална функция. Тестостеронът е важен за физическите промени, които се случват по време на пубертета, като развитието на пениса, тестисите, окосмяването по лицето и тялото и мускулния растеж. Той действа върху клетките в тестисите, за да произвежда сперма. Тестостеронът също е важен за цялостното добро здраве на мъжете. Подпомага растежа на костите и влияе върху настроението и сексуалното желание. Производството на тестостерон започва да се увеличава значително по време на пубертета и започва постепенно да намалява след 30-годишна възраст.

Мога ли да имам твърде много тестостерон?

💡 Мъжете с естествено завишен тестостерон не са много. Всъщност повечето необичайно високи нива на тестостерон се наблюдават при мъже, които използват анаболни стероиди или тестостерон за увеличаване на мускулната маса. Проблемите с изкуствено завишените нива на тестостерон при мъжете могат да включват:

·         нисък брой сперматозоиди, свиване на тестисите и импотентност

·         увреждане на сърдечния мускул

·         чернодробно заболяване

·         акне

·         задържане на течности с подуване на краката и стъпалата

·         високо кръвно налягане и холестерол

 

) SM

Какво правят мъжките полови хормони с тялото ни? Твърде много тестостерон вреди ли или помага? Разберете повече! #MaleFertility #Testosterone #SexHormones