Лекарства и хранителни добавки
Публикувано на: 06.06.2024г.

Време за четене - 2 минути

 

Трябва ли да взимам хранителни добавки, ако планирам бременност?

 

💡 Ако сте здрави, няма нужда да приемате специални витамини или хранителни добавки в подготовката си за бременност. В случай, че вашите изследвания  сочат липса на необходими за репродуктивното Ви здраве хранителни вещества и минерали, Вашият лекар ще избере подходящите за Вас.

 

! Изключение прави фолиевата киселина, която е много важна за правилното развитие на нервната система на плода. Освен това минимизира риска от преждевременно раждане и спонтанен аборт. При здрави жени дневната доза фолиева киселина трябва да бъде 0,4 mg. Най-добре е приемът да започне поне 3 месеца преди планираната бременност или най-късно 4 седмици преди зачеването.

 

) 🌿 С грижа за здравето по пътя към родителството!🤰 Ако поддържате здравословен начин на живот, най-вероятно няма да имате нужда от хранителни добавки за подготовка на бременност 💊 При необходимост, Вашият лекар ще предпише най-подходящите за вас.

Изключението фолиева киселина – супергероят за развитието на нервната система на вашето бъдещо дете! 💙 За да намалите риска от преждевременно раждане и спонтанен аборт, приемайте 0.4 mg на ден. 🗓 Започнете 3 месеца или най-късно 4 седмици преди опитите за забременяване 🌟👶 #HealthyMom #FolateFirst #PregnancyPrep#ЗдраваМама #ПодготовкаЗаБременност #ЗдравоБебе #ФолиеваКиселина

 

Мога ли да приемам лекарства, докато съм бременна?

💡 Ако сте бременна, трябва да се консултирате с лекаря си, преди приемане на каквото и да е лекарство. Има много лекарства, които не е препоръчително да се приемат по време на бременност и могат да изложат на риск бъдещото Ви дете. В същото време, има много безопасни лекарства, които Вашият лекар може да препоръча, ако е необходимо.

💡 По време на бременност тялото може да обработва лекарствата по различен начин и някои от тях  могат да бъдат заплаха за развиващото се бебе. Ето защо е изключително важно да се гарантира безопасността, както на бъдещата майка, така и на нероденото дете.

💡 Въз основа на здравословното Ви състояние, етапа на бременност и специфични медицински състояния, Вашият лекар изготвя индивидуален подход, целящ безпроблемна бременност.

💡 Има лекарства, които се считат за безопасни за употреба по време на бременност и лекарите могат да насочат пациентите към подходящи варианти, когато е необходимо.

 

) 🤰 Очаквате вашето вързопче щастие? 🍼 Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди прием на каквито и да е лекарства! Някои от тях са опасни! Your doc can guide you to safe options. Вашият лекар знае кои са безопасни 👶 Безопасността на първо място - за Вас и Вашето дете! #ЗдравоБебе #БъдещаМама #БезопаснаБременност