Често допускани грешки след инсеминация или ембриотрансфер
Публикувано на: 19.04.2010г.

Проблемът: тест
Обяснение: съвременното ниво на уринарните тестове за бременност не позволява установяване на ниски нива ЧХГ, каквито обичайно има в дните след имплантация. Макар рекламата да е по-сериозна от реалността, да се търси позитивен тест за бременност няколко дни след имплантация е несериозно.
Препоръка: не правете ранни уринарни тестове за бременност.

Проблемът: лаборатория
Обяснение: пример от тези дни - ЧХГ на 13 ден след трансфер 4, на 14 ден - 4 500, на 15 ден - 0,4. Това и на теория не е възможно, очевидно някоя от стойностите (или всички) е погрешна. Обективно жената има 2 плодни сака и кървене.
Препоръка: не приемайте стойностите от лабораторните изследвания за 100% верни.

Проблемът: лекарства
Обяснение: поддържането на лутеалната фаза след инсеминация или ембриотрансфер е важно, но често натоварващо психиката лечение. Понякога жените в желанието си да приключат с този цикъл и да започнат подготовка на следващия, решават своеволно да прекратят приема на лекарства при съмнение за неуспех. Оплождането, имплантацията, повишаването на ЧХГ и т.н. не винаги протичат в сроковете, които ние сме им определили.
Препоръка: не спирайте сами назначената ви терапия.

Проблемът: специалист
Обяснение: лекарите, които нямат опит с проследяване на бременности след АРТ, си позволяват нелепи коментари от рода - о, нямаш никакъв шанс, щом: теста на 14 ден ти е отрицателен, или нивото на ЧХГ в кръвта е ниско, кървиш, боли те кръста, приемаш кортизонов препарат и т.н. Това е особено грозно, когато пациентът не е твой.
Препоръка: внимавайте на кого вярвате.

Проблемът: другите
Обяснение: ако гледате как е протекъл периодът след инсеминация или ембриотрансфер при други жени - без болки, без кървене, гладко и упоително, това може да ви доведе до отчаяние. Реалността не винаги е такава, каквато ни се иска. При някои жени наистина няма проблеми, при други - има много и сериозни, въпреки това бременността се запазва и износва.
Препоръка: осъзнайте своята индивидуалност.

Проблемът: кървене
Обяснение: много голям процент от жените имат различно изразено по количество, времетраене и интензитет кървене след процедурата. То може да се дължи на имплантация, да е хормонално, да означава загуба на един от ембрионите, да произхожда от маточната шийка, да е израз на възпалителен процес.
Препоръка: не приемайте кървенето за лош прогностичен признак.

Проблемът: лежане
Обяснение: и да се лежи, и да не се лежи, ембрионите няма да изпаднат по силата на гравитацията. Ако нямате изрично указание да "пазите леглото", не е нужно да правите нещо повече от обичайното. Ако обичайно сте с по-сериозна двигателна активност, лежането само излишно ще ви депресира.
Препоръка: не променяйте съществено дневния си режим.

Проблемът: отчаяние
Обяснение: сещам се за десетки жени, които са били отчаяни заради неправилна лабораторна стойност или заради недобронамерен коментар, а сега се радват на щастлива бременност, а някои вече и на здрави деца.
Препоръка: никога не губете надежда.

д-р Мариела Даскалова

Дискусия по темата >>