Денят на репродуктивното здраве тази година премина под мотото
Публикувано на: 20.06.2007г.
 http://www.zachatie.org/drz_images/1baloni.gif На 16 юни 2007 г. за втори пореден път сдружение «Зачатие» организира инициативата Ден на Репродуктивното здраве с любезната подкрепа на Си Банк . Мото тази година бе "Демографски срив и стерилитет", а партньори бяха Българската Асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве. Мирен протест с 270 разноцветни балона, символизиращи детските усмивки, жадувани от 270 000 български семейства украсиха центъра на София в  съботното утро.
http://www.zachatie.org/drz_images/3baloni.gif  Пъстрото шествие се отправи от Националния дворец на културата по столичния булевард "Витоша" рано сутринта на 16 юни 2007 г.
Повече от 50 млади красиви и интелигентни български жени, желаещи да имат свои деца тук и сега изразиха своя протест срещу безотговорното отношение на институциите към проблемите на половин милион българи, съставляващи почти 15% от работещото население във фертилна възраст.  
 http://www.zachatie.org/drz_images/2baloni.gif Балоните бяха поставени пред Министерството на Здравеопазването и Министерството на труда и социалната политика. Успоредни протести с балони бяха проведени и в градовете Пловдив, Варна и Бургас.
Много майки от София, Пловдив, Варна и Бургас доведоха своите малки дечица, а също и много вече бременни жени изразиха своята подкрепа и съпричастност към семействата, които все още се борят за мечтата си да имат свое дете.
 http://www.zachatie.org/drz_images/42baloni.gif  Стотици интернет потребители от различни интернет сайтове и форуми, които по една или друга причина не успяха да присъстват на протестните шествия подкрепиха исканията на протестиращите семейства, като изпратиха на електронните адреси на същите тези отговорни институции електронни картички със следния текст:
 http://www.zachatie.org/images/drz_images/kartichka.gif

"Подкрепям инициативата на сдружение «Зачатие».
Протестирам срещу арогантното и безотговорно отношение на държавните институции към семействата с репродуктивни проблеми - 15% от работещото население в детеродна възраст.
Лечението на стерилитета е част от борбата с демографския срив. "

 http://www.zachatie.org/images/drz_images/1zala.gif Малката Стефания на мама Мария и татко Ники от Стара Загора е първото бебе на Денят на репродуктивното здраве. Тя е зачената на миналогодишното събитие, което се проведе в гр. Плевен и се появи в момент, когато майка й и баща й бяха съвсем отчаяни след дългогодишна борба и лечение. Мъничката Стефи бе най-малкият участник в проявата и се държа геройски и послушно и по време на протеста и чак до края на пленарната сесия.
 http://www.zachatie.org/images/drz_images/2zala.gif В 10:00 ч. в зала 8 на Националния дворец на културата бе дадена пресконференция от организаторите на събитието - сдружение «Зачатие» и специалисти по репродуктивна медицина от България и южната ни съседка Гърция и представители на Си Банк.

Официалното откриване на форума бе от 14:00 ч. В него взеха участие лекари, психолози, представители на институциите и бизнеса.
 http://www.zachatie.org/images/drz_images/3zala.gif Представени бяха доклади и презентации по ключови теми и проблеми свързани с репродуктивните заболявания, асистираната репродукция и държавната политика по отношение на репродуктивното здраве на нацията.

В пленарната сесия взеха участие с презентации - проф Никос Прапас, д-р Стела Прапас, Любослава Петкова, д-р Георги Стаменов, д-р Явор Владимиров,
 http://www.zachatie.org/images/drz_images/iskam_bebe.gif  д-р Катя Тодорова, д-р Любомир Дамянов, д-р Данаил Личев,  адв. Гергана Георгиева, Милена Божилова, Ани Коцева и представител на Си Банк.

През цялото време във фоайето на зала 8 на НДК се провеждаха безплатни консултации със специалисти по репродуктивна медицина.
Искаме да изкажем огромна благодарност на лекарите за тяхното търпение и отделено време!
 http://www.zachatie.org/images/drz_images/1torta.gif  
След официалната част на събитието в неформална обстановка дискусията между лекари и пациенти продължи в ресторант "Ники". По традиция както всяка година бе разрязана празнична торта с логото на  сдружение «Зачатие».

 

 

Доклади и презентации в пленарната част на Денят на репродуктивното здраве:

 
 1. проф. Никос Прапас  Доклад за сътоянието на АРТ в Гърция
 2. д-р Стела Прапас  NK клетки, активна имунизация и яйчников резерв
 3. Ембриолог Любослава Петкова  Новости в АРТ в България - замразена яйцеклетка, имунно третиране и кокултивиране
 4. Г-жа Милена Божилова  Диагноза - психологическо безплодие
 5. Д-р Явор Владимиров  Оценка на яйчниковия резерв
 6. Д-р Георги Стаменов  Неизяснен стерилитет - да изясниш неизвестното
 7. Д-р Любомир Дамянов  Репродуктивното здраве в България 2007
 8. Д-р Катя Тодорова  Бременност при заболявания на щитовидната жлеза
 9. Д-р Данаил Личев  Тест за фрагментация на ДНК на сперматозоиди (SDI test) - клинично прилагане
 10. Адв. Гергана Георгиева  Правни аспекти на асистираната репродукция
 11. Представител на СИБанк - Г-жа Галя Маринова  Кредитиране на АРТ
 12. Г-жа Ани Коцева  Човешката драма на безплодието