На 11 юни 2016 в Стара Загора се проведе Денят на репродуктивното здраве
Публикувано на: 12.06.2016г.
http://www.zachatie.org/drz2016/obzor/01.JPG  На 11 юни 2016 г. в хотел "Верея", град Стара Загора се проведе за 11-та поредна година традиционната инициатива на сдружение "Зачатие" - Ден на репродуктивното здраве. Мотото на тазгодишното издание беше "Новите пътища към мечтаното дете", а във фокус бяха актуалните медицински постижения в борбата със стерилитета. 

 Изключително успешна новост тази година беше Експо алеята с щандове на българските клиники по репродуктивна медицина, където пациентите можеха да се запознаят с постиженията на отделните клиники, да се срещнат с техни представители и да зададат своите въпроси към специалистите. В Деня на репродуктивното здраве участваха лекари и специалисти от 12 от най-добрите клиники за лечение на стерилитет в България.
http://www.zachatie.org/drz2016/obzor/02.JPG

Официално приветствие към организаторите и гостите на събитието отправи народният представител д-р Султанка Петрова. 

http://www.zachatie.org/drz2016/obzor/07.JPG

На широка обществена дискусия бяха поставени въпросите, свързани с работата на Центъра за асистирана репродукция към Министерството на здравеопазването и програмата за финансиране на лечение на стерилитет към община Стара Загора. По инициатива на пациенти, подкрепена от сдружение "Зачатие" беше представено предложение за финансиране на трансфер на замразени ембриони чрез държавния фонд към ЦАР. Участниците в дискусията - проф. д-р Атанас Щерев, д-р Явор Владимиров, д-р Йосиф Димитров, д-р Георги Николов, д-р Маргарита Монастирска, д-р Мариела Даскалова, доц. д-р Емил Ковачев - председател на БАСРЗ, д-р Султанка Петрова - народен представител, се обединиха около предложението, че финансирането на разходите по трансфера на замразени ембриони ще повиши успеваемостта на ин витро процедурите и ще оптимизира разходите на фонда. Всички участници в дискусията се ангажираха това предложение да се представи официално на Министерството на здравеопазването от сдружение "Зачатие". 

http://www.zachatie.org/drz2016/obzor/08.JPG

В дискусията за работата на една от първите и най-дълго работещите обшински програми за финансово подпомагане на лечение на стерилитет - тази в Стара Загора - се включиха общинските съветници Андон Андонов (автор на идеята), д-р Тунджай Йозтюрк и Николай Диков, по чието предложение има внесени и влезли в сила нови промени в правилника на програмата - като отпадане на изискването клиниките, в които се правят процедурите, да имат сключен договор с ЦАР, финансиране на всички видове лекарства за контролирана овариална хиперстимулация и финансиране на медицински изследвания и процедури, свързани с рискова бременност - серклажи, вливания и т.н. Активни участници в дискусията бяха Иванка Сотирова - заместник-кмет по хуманитарни дейности, д-р Антония Тодорова - Стайкова - началник отдел "Здравеопазване и социални дейности" на община Стара Загора и Даниела Желязкова - координатор на сдружение "Зачатие" в Стара Загора.

http://www.zachatie.org/drz2016/obzor/09.JPG

http://www.zachatie.org/drz2016/obzor/10.JPG

Препълнената с участници конферентна зала едва побра всички желаещи да изгледат презентациите за най-новите постижения в асистираната репродукция, които се проведоха в рамките на информационната сесия на специалистите. Презентации изнесоха:

- проф. д-р Атанас Щерев, дмн - Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – София
http://www.zachatie.org/drz2016/obzor/11.JPG
разгледай презентацията>>

- д-р Явор Владимиров, дмн - СБАЛАГРМ "София" - София
http://www.zachatie.org/drz2016/obzor/12.JPG
разгледай презентацията>>

- д-р Йосиф Димитров - Инвитро АГ Център „Димитров“ – София
http://www.zachatie.org/drz2016/obzor/13.JPG
разгледай презентацията>>

- д-р Виолета Рилчева - КИРМ - Плевен
http://www.zachatie.org/drz2016/obzor/14.JPG
разгледай презентацията>>

- д-р Маргарита Монастирска - АМЦСМП „Олимед” ЕООД – Варна
http://www.zachatie.org/drz2016/obzor/15.JPG
разгледай презентацията>>

- д-р Георги Николов - МЦ „РепроБиоМед“ ООД – Сoфия
http://www.zachatie.org/drz2016/obzor/16.JPG
разгледай презентацията>>

Пъстрата, многолюдна и много успешна експо-алея "Новите пътища към мечтаното дете" представи постиженията на някои от най-добрите клиники по репродуктивна медицина от страната и беше изключително успешен и ефектен елемент от цялостното събитие. На информационните щандове пациентите имаха възможност да получат информация, материали, да зададат въпросите на специалистите и да проведат безплатни консултации с тях.

http://www.zachatie.org/drz2016/obzor/21.JPG

http://www.zachatie.org/drz2016/obzor/23.JPG

http://www.zachatie.org/drz2016/obzor/24.JPG

http://www.zachatie.org/drz2016/obzor/25.JPG

http://www.zachatie.org/drz2016/obzor/26.JPG

http://www.zachatie.org/drz2016/obzor/27.JPG

http://www.zachatie.org/drz2016/obzor/31.JPG


При закриване на Деня на репродуктивното здраве, сдружение "Зачатие" чрез публичен жребий определи три семейства, кандидаствали в рамките на благотворителната кампания "Нов път към мечтаното дете" които ще получат ваучери на стойност 2000 лв за лечение чрез инвитро процедура в избрана от тях клиника. Средствата са осигурени в рамките на кампанията на сдружението и са дарени от Асоциацията на българските фен клубове на чуждестранни отбори, чиито представители бяха гости на събитието и лично изтеглиха едно от имената на получателите, г-жа Кремена Офенберг и други индивидуални дарители. Публикуваме изтеглените кандидати чрез техните потребителски имена, регистрирани във форумите към сайта zachatie.org. Това са: 

poly77
PP
n.aleks


Един от регистрираните посетители на Деня на репродуктивното здраве получи ваучер за диагностика и лечение в Медицински център за репродуктивно здраве New Life – Пловдив на стойност 500 лв. Жребият определи това да бъде:

Невена Атанасова


Сдружение "Зачатие" ще се свърже с изтеглените участници в близките дни.

http://www.zachatie.org/drz2016/obzor/17.JPG

http://www.zachatie.org/drz2016/obzor/18.JPG

http://www.zachatie.org/drz2016/obzor/19.JPG


Сдружение "Зачатие" изказва своите искрени благодарности на специалистите:

проф. д-р Атанас Щерев, д-р Мария Юнакова (акушерство и гинекология) - Медицински комплекс „Д-р Щерев“ – София

д-р Явор Владимиров (акушерство и гинекология), д-р Десислава Тачева (ембриология) - СБАЛАГРМ "София"

д-р Йосиф Димитров (акушерство и гинекология)  - Медицински Център „Димитров“ – София

д-р Ангел Ставрев, д-р Здравко Минев, д-р Снежана Топалова (акушерство и гинекология), д-р Венцеслава Градинарска (имунология), Невена Недева (биология ембриология)  - СБАЛАГ ”Селена” ООД – Пловдив

д-р Мариела Даскалова (ембриология), д-р Васил Даскалов (акушерство и гинекология)  - Център по репродуктивно здраве „Д-р Васил Даскалов“ – Пловдив

д-р Виолета Рилчева, д-р Петър Иванов (акушерство и гинекология) - Кличничен институт за репродуктивна медицина (КИРМ) – Плевен

д-р Георги Станулов (акушерство и гинекология)  - Виена Ин витро Център – София

д-р Добринка Петрова (акушерство и гинекология)  - Медицински център за репродуктивно здраве New Life – Пловдив

д-р Маргарита Монастирска, д-р Росица Мурад (акушерство и гинекология), Ивелина Павлова, Росен Чулов (ембриология) - АМЦСМП „Олимед” ЕООД – Варна

д-р Георги Николов (акушерство и гинекология)  - МЦ „РепроБиоМед“ ООД – Сoфия

д-р Стефан Стефанов (акушерство и гинекология)  - Ин витро център „Стефанов“ - Стара Загора

доц. д-р Емил Ковачев (акушерство и гинекология)  - СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов" – Варна 


Благодарим на нашите дарители. Благодарим на нашите медийни партньори. Благодарим на Община Стара Загора и Общинския съвет. И най-вече благодарим на момчетата и момичетата с големи сърца, които пристигнаха от всички краища на страната и вложиха своята любов, всеотдайност и сърце в организирането и провеждането на този незабравим ден.

https://scontent.fsof2-1.fna.fbcdn.net/t31.0-8/13350429_1138558052852778_9061817777690914038_o.jpg