Ден на репродуктивното здраве на 16 юни 2012 в град Хасково
Публикувано на: 19.06.2012г.
drz2012/otraziavane/00.jpg  На 16 юни 2012 г. в Дома на техниката, Хасково се проведе седмата инициатива на сдружение "Зачатие" - Ден на репродуктивното здраве под мотото "Подай ръка". Над 100 двойки с репродуктивни проблеми от Хасково и региона, лекари, журналисти и гости изпълниха залите, посрещнати с внимание от неуморните координатори на "Зачатие“. Всички двойки получиха безплатни индивидуални консултации, проведени от специалисти от повече от 15 ин витро клиники в страната, които бяха посветили безвъзмездно целия си ден.

Пациентите имаха възможност да задават въпросите, които ги вълнуват, по време на трите тематични беседи, в които се включиха водещи специалисти от различни ин витро клиники в страната.

drz2012/otraziavane/01.jpg drz2012/otraziavane/02.jpg


През целия ден през фоайета, коридори и зали преминаваха множество лица, изпълнени с надежда и вълнение, като всички те бяха посрещнати от ентусиазъм и отдаденост от доброволците на „Зачатие”.

Тази среща даде на двойките от Хасково информация, насока, приятелска подкрепа и кураж, от които имаха нужда, а също така разбуди града от тишината по темата на стерилитета. Тази проява, кауза и истинска човешка борба излезе от залите в Дома на техниката и заля красивия южен град. Хората говореха за Деня на репродуктивното здраве по улиците, в магазините, по пейките и градинките.

drz2012/otraziavane/06.jpg drz2012/otraziavane/07.jpg


Дори в по-малък град като Хасково, където все още битуват стереотипите, че да се говори за стерилитет е срамно, толкова много хора имаха смелостта да излязат от анонимността на тихата си болка и копнеж, за да потърсят информация и подкрепа. В светлината на основната тема на тазгодишното събитие на сдружение „Зачатие“ - „Обществото и репродуктивните проблеми“, фокусирана върху преодоляването на негативни нагласи и липса на информация, ние се чувстваме удовлетворени, че в голяма степен нашата инициативата постигна целта си и докосна сърцата на хората.

drz2012/otraziavane/08.jpg drz2012/otraziavane/09.jpg
drz2012/otraziavane/10.jpg drz2012/otraziavane/11.jpg


  Съпричастност, подкрепа и поздравления за Деня на репродуктивното здраве тази година в Хасково сдружение "Зачатие" получи от гостите на събитието д-р Даниела Дариткова - председател на Комисията по здравеопазването към 41-то Народно събрание, д-р Николай Лалев - директор на Център "Фонд асистирана репродукция" и д-р Георги Христов Николов - председател на Постоянна комисия "Здравеопазване, екология и социални дейности" в Община Хасково.Д-р Дариткова предложи да се обобщят резултатите от дискусията и да се внесат като предложение, което да бъде обсъдено в парламента от Здравната комисия към Народното събрание, както и в Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката. Основната дискусия на Деня бе на тема "Обществото и репродуктивните проблеми". Тя е фокусирана върху трудностите, които срещат двойките с репродуктивни проблеми в обществото, в преодоляването на стереотипните и погрешни представи за стерилитета, с отношението на близки, колеги и работодатели, с влиянието на медиите като основен фактор за формирането на обществено мнение и недостатъчната медийна информираност по темата. Презентация

drz2012/otraziavane/29.jpg drz2012/otraziavane/28.jpg

Презентация на Сдружение Зачатие
Презентация на д-р Мариела Даскалова
Презентация на доц. д-р Атанас Щерев
Презентация на СБАЛГАР "Малинов"

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова поздрави сдружение "Зачатие" за инициативата Ден на репродуктивното здраве, която се проведе на 16 юни 2012 в Дома на техниката, град Хасково. Тя изрази своето уважение към неуморността и упоритата работа, с които информираме обществеността по проблемите на стерилитета и неговото лечение, като по този начин допринасяме за повишаване на здравната култура на нуждаещите се от лечение.


drz2012/otraziavane/03.jpg drz2012/otraziavane/04.jpg


През целия ден жителите на град Хасково имаха възможността да разгледат нашата хронологическа фоторетроспекция на пътя, който извървяхме заедно, на малките и големи битки и победи, през които преминахме, на взаимопомощта, на приятелството, на ентусиазма и вдъхновението, с което си подавахме ръка през годините.Това е нашата галерия "Подай ръка!". Тя ни върна назад във времето за да усетим очарованието на много прекрасни моменти и показа на хората най-вълнуващите и значими фрагменти от нашата малка, но истинска и човешка история - историята на Сдружение "Зачатие".

drz2012/otraziavane/24.jpg drz2012/otraziavane/23.jpg drz2012/otraziavane/25.jpg


Центърът на Хасково бе озарен от сините и розови балони на кампанията на сдружение "Зачатие" за превенция на стерилитета - "Бъди в час по репродуктивно здраве". В навечерието на събитието на 15 юни 2012 също в Дома на техниката съвместно с Община Хасково проведохме кръгла маса на тема "Стерилитетът - поглед от всички страни", на която обсъдихме с представители на Община Хасково и Регионалния инспекторат по образованието възможностите за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми от страна на Община Хасково и бъдещото си партньорство за кампанията "Бъди в час по репродуктивно здраве".

В деня на репродуктивното здраве освен безплатните индивидуални консултации бяха организирани и три тематични беседи със специалисти по репродуктивна медицина. Залите бяха препълнени и специалистите отговаряха на всички зададени въпроси. Беседи по съответните теми бяха проведени от водещи специалисти:

drz2012/otraziavane/16.jpg drz2012/otraziavane/22.jpg

Мъжът в репродуктивната двойка - алгоритъм за изясняване на проблемите и тяхното преодоляване
Д-р Мариела Даскалова - ЦРЗ "Д-р Васил Даскалов", Тодор Чаушев ЦРЗ „Надежда”, Д-р Десислава Тачева СБАГРМ "София"
Презентация на д-р Даскалова

drz2012/otraziavane/19.jpg drz2012/otraziavane/18.jpg
 drz2012/otraziavane/30.jpg drz2012/otraziavane/21.jpg

Диагностика и лечение при жената - нови методи и тенденции, систематичен подход
Д-р Васил Даскалов - ЦРЗ "Д-р Васил Даскалов", д-р Явор Владимиров - СБАГРМ "София", д-р Здравко Минев - АГБ "Селена", д-р Мария Коновалова - САГБАЛ "Д-р Щерев" , Д-р Стефан Стефанов - КИРМ Плевен
Презентация на д-р Васил Даскалов

drz2012/otraziavane/beseda3.jpg

Беседата за диагностика и лечение при жената предизвика голям интерес сред посетителите.

drz2012/otraziavane/15.jpg drz2012/otraziavane/17.jpg
 drz2012/otraziavane/20.jpg  drz2012/otraziavane/26.jpg

Трудните теми в асистираната репродукция - неуспешните процедури, донорските програми
Доц. д-р Атанас Щерев и д-р Мария Коновалова - САГБАЛ "Д-р Щерев", д-р Десислава Тачева и д-р Явор Владимиров - СБАГРМ "София", Владимир Стайков ЦРЗ "Надежда", д-р Йосиф Димитров и д-р Тодор Димитров АГ ин витро МЦ „Димитров” София

drz2012/otraziavane/beseda2.jpg

В беседата за асистираната репродукция се включиха специалисти от почти всички центрове, които взеха участие в Деня на репродуктивното здраве.

drz2012/otraziavane/12.jpg drz2012/otraziavane/13.jpg


В края на инициативата бяха изтеглени петима посетители на Деня на репродуктивното здраве в Хасково, които ще получат ваучер за диагностика и лечение на стерилитет, предпоставен от сдружение "Зачатие", томбола превърнала се в традиционна част от инициативата.
Пожелаваме им успех и скорошно сбъдване на мечтата им!

drz2012/otraziavane/14.jpg drz2012/otraziavane/31.jpg

Психолог Милена Божилова изнесе интересна и силно заинтригуваща презентация за Богините във всяка жена и архетипни модели на женственост.
Презентация на психолог Милена Божилова

Сдружение "Зачатие" изказва искрената си благодарност към специалистите, които консултираха безплатно през целия ден пациентите, посетили Деня на репродуктивното здраве:
 д-р Мариела Даскалова - Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" – Пловдив,
д-р Васил Даскалов -  Център по репродуктивно здраве "Д-р Васил Даскалов" – Пловдив,
д-р Виолета Рилчева - Клиничен институт по репродуктивна медицина – Плевен,
д-р Стефан Стефанов - Клиничен институт по репродуктивна медицина – Плевен,
д-р Здравко Минев - Акушеро-гинекологична болница "Селена" – Пловдив,
д-р Явор Владимиров - Специализирана болница по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина „София“ - София,
д-р Десислава Тачева - Специализирана болница по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина „София“ - София,
доц. Атанас Щерев - Специализирана акушеро-гинекологична болница "Д-р Щерев" – София,
д-р Мария Коновалова - Специализирана акушеро-гинекологична болница "Д-р Щерев" – София,
д-р Александрър Калчев - СБАЛГАР "Д-р Малинов",
д-р Петра Семерджиева - СБАЛГАР "Д-р Малинов",
д-р Максим Малинов - СБАЛГАР "Д-р Малинов",
Тодор Чаушев, ембриолог - Център за репродуктивно здраве "Надежда" – София,
Владимир Стайков, ембриолог - Център за репродуктивно здраве "Надежда" – София,
д-р Йосиф Димитров - Ин витро АГ медицински център "Димитров" – София,
д-р Тодор Димитров - Ин витро АГ медицински център "Димитров" – София,
Йорданка Христозова – психотерапевт,
Ваня Савова – психолог,
Милена Божилова – психолог.

На нашите спонсори МСД, Мерк и Биоконцепт и на нашите медийни партньори от puls.bg, Дарик Радио,радио Метроном и на нашите домакини от Дома на техниката, които бяха до нас и ни съдействаха по време на подготовката и на самото събитие..

http://www.zachatie.org/drz2011/merck_serono.jpg http://www.zachatie.org/drz2010/msd_logo.gif drz2012/logo_fertilaid.jpg drz2012/logo_puls.jpg drz2012/logo-metrohom.jpg drz2012/darik_logo.jpg

Благодарим на нашия координатор в Хасково - Петранка Кузманова, която прояви инициативата и пое цялата организация на събитието, за да се превърне в едно от най-вълнуващите издания на Деня на репродуктивното здраве и на всички координатори, членове, организатори, приятели за незабравимия ден, който направихме с общи усилия полезен за хората, които вървят по пътя към желаното дете, вълнуващ и незабравим за всички нас.

drz2012/otraziavane/all1.jpg

Повече снимки от събитието >>>