Ден на репродуктивното здраве 12 юни 2010 - Пловдив
Публикувано на: 15.06.2010г.
 DRZ 2010 На 12 юни 2010 г. стотици семейства изпълниха Новотел Пловдив по време на 5-тото годишно събитие на Сдружение "Зачатие" - Ден на репродуктивното здраве. Тази година то се проведе под мотото "Поглед към мъжкия стерилитет". Близо 30 медицински специалисти от 12 центъра по стерилитет в страната консултираха безплатно и индивидуално през целия ден над 300 семейства с репродуктивни проблеми. Много дечица, между които и близнаци и тризнаци, украсиха този дългоочакван от нас ден. 
Бяха изнесени на достъпен за хората стил презентации от различни области на репродуктивната медицина - акушерство и гинекология, ембриология, психология и др.

Първите двойки пристигнаха още в ранните часове на съботния ден. Те бяха посрещнати от координаторите на Сдружение "Зачатие" за Деня на репродуктивното зраве. Това са членове на Сдружение "Зачатие", които са доброволци - момичета с репродуктивни проблеми, които се борят  за своята мечта за бебе, майки на малки дечица, които са минали по трънливия път на стерилитета или просто жени с големи сърца, съпричастни с тази добра кауза. Повече от 50 невероятни момичета и момчета допринесоха това прекрасно събитие да се осъществи. Благодарим им за сърцатостта и любовта, която вложиха от себе си! На събитието присъстваха много двойки с репродуктивни проблеми,  лекари, медии.

 registracia drz2010/report/07_registracia.gif 
 drz2010/report/lisa.gif  drz2010/report/20_org.gif

Досега Денят на репродуктивното Здраве се е провеждал в градовете Плевен, София, Стара Загора и Бургас. За първи път тази година събитието се проведе в Пловдив.   Стотици двойки от всички краища на страната посетиха събитето. Те имаха възможност с цветно пинче да отбележат града, от който идват като всеки цвят означава за коя поредна година посещават събитието.

drz2010/report/13_karta.gif  drz2010/report/14_karta2.gif 

Все повече са семействата, за които Денят на репродуктивното здраве се е превърнал вече в личен и семеен празник. Невероятно е усещането да видиш двама души, с които си се запознал преди една или две години на този ден, дошли за консултация и съвет, и сега ги срещнеш отново тук с малка спяща принцеса или принц, близнаци или тризнаци, отново пропътували стотици километри - този път за да дадат надежда и кураж на тези като тях. За тези моменти си заслужава да живее човек :)
 
 09_konsultacii.gif  drz2010/report/06_foaie.gif

 

Над 300 двойки успяха да бъдат консултирани със специалисти от различни специалности. Благодарим на лекарите, които посветиха целият си ден в безвъзмезден труд за всички тези семейства: Д-р Васил Даскалов и Д-р Мариела Даскалова от МЦ "Надежда Репродуктив Пловдив", Д-р Милен Кацаров, болница "Доверие", Д-р Георги Стаменов и доц. д-р Даниела Балтаджиева, д.м., ЦРЗ "Надежда", Д-р Явор Владимиров, МЦ по репродуктивна медицина и оплождане ин витро "София", Д-р Даниел Димов, акушер-гинеколог - МЦ "Св. Иван Рилски" ООД - Шумен, Д-р Мария Юнакова и Д-р Петя Чавеева и психолог Ани Коцева САГБАЛ "Д-р Щерев", Д-р Антон Баев, ембриолог Даниела Мирчева, ембриолог Розалия Савова, Д-р Петра Семерджиева и Гергана Ингилизова МЦ "Афродита", Д-р Георги Дойчев, ембриолог Светла Джунева и Д-р Валентин Лачев, СБАЛАГ "Свети Лазар", психолог Милена Божилова, психолог Красимира Шишкова, Д-р Здравко Минев СБАЛАГ  „Селена” ООД, Д-р Георги Николов, МЦ "Репробиомед", д-р Таня Янакиева, 1 АГБ "Св. София", Лазар Радков, Д-р Мария Матеева, МЦ "БОРА",

 drz2010/report/21_consult.gif drz2010/report/22_consult.gif 
 drz2010/report/23_consult.gif  drz2010/report/24_consult.gif
 drz2010/report/25_consult.gif  drz2010/report/26_consult.gif

Събитието започна с песента на певицата от Оклахома  Кели Кофи - "I would die for that". За нея бе радост и  чест да използваме клипа на нейната прекрасна песен, посветена на двойките, които се борят да имат дете, за откриването на нашето събитие. За тази си песен певицата е получила награда през 2008 г. от Американската асоциация на семействата с репродуктивни проблеми Resolve.

Анна Зашева представи информация за Сдружение "Зачатие" и неговата инициатива Ден на репродуктивното здраве. Тя подчерта важността на лечението на мъжа в семейството със стерилитет, защото повече от 50% от причините за проблемно забременяване се дължат на мъжки фактор. Това именно е причината тази година мотото на събитието да е "Поглед към мъжкия стерилитет".

Бе представена благотворителната инициатива "Мечта за двама" на Сдружение "Зачатие" за финансово подпомагане на диагностика и лечение на мъжки стерилитет. Бяха изтеглени 5 от 22-та участници в инициативата посредством жребий. А именно  номера 1, 5, 7, 8 и 22. Те ще получат ваучъри на стойност 500 лева за диагностика и лечение. Фирма Репрофарма дарява на двама от останалите участници тримесечен курс на лечение с препарата Fertimax и гел Conceive Plus. Те също бяха изтеглени чрез жребий и това са участници номер: 12 и 13. Честито!

Бяха изтеглени и участничките в благотворителната инициатива н Сдружение "Зачатие" за жени с редуциран и изчерпан яйчников резерв "И аз ще съм прекрасна майка". И всичките три участнички бяха изтеглени и ще получат ваучър за финансиране на подпомагане процедура по асистирана репродукция на стойност 2200 лева. Честито!

Уведомяваме всички спечелили финансиране от сдружение Зачатие, че процедури и изследвания направени в КИРМ Плевен или верига от лаборатории Рамус няма да бъдат поемани.

След официалното откриване на Деня на репродуктивното здраве се проведе пресконференция.  В нея взеха участие Анна Зашева - председател на Сдружение Зачатие, Стефка Сарафова - зам. председател на Зачатие и член на Обществения съвет на Ценър "Фонд Асистирана репродукция" към МЗ, д-р Мариела Даскалова - медицински консултант на Зачатие и ембриолог в МЦ "Надежда Репродуктив Пловдив" и д-р Милен Кацаров - андролог уролог в МБАЛ "Доверие" - един от най-добрите специалисти по мъжки стерилитет у нас.

 01_stefi_ani.gif  drz2010/report/08_zala.gif
 drz2010/report/08_zala.gif  drz2010/report/press.gif

Д-р Милен Кацаров благодари на сдружение "Зачатие" за това, че е поставило на преден план един толкова сериозен проблем за българските мъже. Той подчерта, че вече, за разлика от преди няколко години, медицината е много напреднала и случаи, считали се за непреодолими преди време, сега вече могат да намерят решение - било чрез лечение или чрез най-напредналите методи на асистирана репродукция.

Д-р Мариела Даскалова подчерта необходимостта изследванията на мъжа да се правят в началото и само в специализирани центрове за стерилитет, защото само там има необходимите специалисти, техника, консумативи и практики за да се направи достоверен и качествен спермален анализ.

Доклади и презентации:

MSD: Д-р Анелия Райчева “MSD ориентиран към пациента”
MLD: „Продуктите на МЛД Трейдинг за профилактика на женския инфертилитет”
Д-р Мария Юнакова - САГБАЛ "Д-р Щерев"  ”Нова надежда в диагностиката и лечението на мъжкия стерилитет”
Д-р Даниел Димов - МЦ "Св. Иван Рилски" ООД - Шумен - „Лапароскопия - мястото й за диагностиката на причините за безплодие"
СОФАРМА: Доц. М. Малинова, Университетска клиника  Пловдив - "Приложение на Трибестан в гинекологичната практика”
Д-р Георги Стаменов - Център за репродуктивно здраве "Надежда" – „Новостите в асистираната репродукция – митове, легенди, отговорности”
Г-жа Милена Божилова и г-жа Теодора Танева - Българска Асоциация по Перинатална и Репродуктивна Психология – „Копнежът за дете в мъжкото сърце”
Г-жа Ани Коцева - САГБАЛ "Д-р Щерев" - "Влияние на стерилитета върху самооценката при мъжете"
Репрофарма: Двама участници в мъжката благотворителна инициатива, изтеглени чрез жребий, получиха безплатен тримесечен курс на лечение с продуктите на Репрофарма.

 drz2010/report/16_pres_MSD.gif  drz2010/report/16_pres_MLD.gif
 drz2010/report/16_pres_iunakova.gif  drz2010/report/16_pres_Dimov.gif
 drz2010/report/16_pres_Sofarma.gif  drz2010/report/16_pres_Stamenov.gif
 drz2010/report/16_pres_Milena.gif  drz2010/report/16_pres_Teodora.gif
 drz2010/report/16_pres_Milena.gif  drz2010/report/16_pres_Alia.gif

Пет поредни години десетки медицински екипи участваха в нашата инициатива Ден на репродуктивното здраве. Близо 1000 двойки са получили индивидуална безплатна помощ в рамките на този празник общо през изминалите години. Но има 5 екипа от специалисти, които всяка година пропътуват километри и отделят целия си почивен ден да го посветят на нас, консултирайки семейства с  репродуктивни проблеми абсолютно безплатно. За тези лекари по случай 5-тата годишнина на Деня на репродуктивното здраве Сдружение "Зачатие" подготви почетен благодарствен плакет от името на всички двойки с репродуктивни проблеми в България, а именно:

САГБАЛ"Д-р Щерев"
Център за репродуктивна медицина и оплождане ин витро "София"
Център за репродуктивно здраве "Надежда"
Медицински център "Репробиомед"
Медицински център "Надежда репродуктив" - Пловдив - д-р Мариела Даскалова и д-р Васил Даскалов

17_gift_Vladimirov.gif  drz2010/report/17_gift_Stamenov.gif 
 drz2010/report/17_gift_Meli.gif
"Благодарим Ви за подкрепата към двойките с репродуктивни проблеми! Сдружение Зачатие"

drz2010/report/all.gif

Това са една част от координаторите на Деня на репродуктивното здраве и членове на Сдружение "Зачатие", благодарение на които това събитие е факт.

drz2010/report/11_shtandove1.gif  drz2010/report/12_sntandove2.gif 

Благодарим на спонсорите и рекламодателите
за Деня на репродуктивното здраве 2010:

 Сребърни спонсори:
http://www.zachatie.org/drz2010/sofarma_logo.gif
Бронзов спонсор:
http://www.zachatie.org/drz2010/logo_MLD.gif


http://www.zachatie.org/drz2010/msd_logo.gif


Sopharma
- сребърен спонсор
MSD - сребърен спонсор
MLD - бронзов спонсор

Ecopharm
Bioconcept
Акушеро-гинекологична болница "Селена" - Пловдив
Център за асистирана репродукция "Варна"
Център за репродуктивна медицина и оплождане ин витро "София"
Ценър за репродуктивно здраве "Надежда"
САГБАЛ "Д-р Щерев"
Медицински център "Репробиомед"


Благодарим и на спонсорите на тазгодишната инициатива в помощ на двойките  със стерилитет. Оценяваме високо тяхната подкрепа и се надяваме все повече хора и фирми да показват съпричастност към каузи и инициативи като нашата.

Благодарим и на нашите медийни партньори, благодарение на които все повече двойки научиха за събитието и получиха подкрепа!

Община Пловдив
http://www.zachatie.org/drz2010/mp/obshtina_plovdiv.gif 


http://www.zachatie.org/drz2010/mp/katra_fm.gif

 http://www.zachatie.org/drz2010/mp/radio_p.gif

 http://www.zachatie.org/drz2010/mp/magic_fm.gif
http://www.zachatie.org/drz2010/mp/az-jenata.gif

         
http://www.zachatie.org/drz2010/mp/mama.gif

http://www.zachatie.org/drz2010/mp/jenata_dnes.gif 


drz2010/report/30_torta.gif

Вечерта продължи в ресторант Евридика на Новотел Пловдив във веселата компания на прекрасните момичета и момчета от Сдружение "Зачатие".

обобщени резултати от анкетните карти