Бъди в час по репродуктивно здраве в град Царево
Публикувано на: 10.01.2013г.
bch/tzarevo.jpg  В три последователни дни на 19, 20 и 21 ноември 2012 г. Златина Тодорова от Сдружение „Зачатие” проведе часове по репродуктивно здраве в гимназията в гр. Царево. Занятията са част от инициативата „Бъди в час по репродуктивно здраве”, ориентирана към младежите, която стартира на 25.06.2011 г. и се провежда в цялата страна.  Часовете бяха разделени по класове – участваха 9, 10, 11 и 12 клас. Беседата бе изключително интересна и полезна за учениците, които активно участваха в дискусията и задаваха много интересни въпроси.

Тъй като редовно са им били провеждани часове по сексуално здраве, учениците бяха подготвени и показаха знания в областта, което личеше и от въпросите и коментарите им. Получи се много непринудена и приятелска атмосфера, младежите изразиха своята благодарност и задоволство от получената нова информация, а занятията продължиха повече от предвиденото време.

Поради значимостта на проблемите, заложени в занятието, ръководството на гимназията изяви желание да продължим с провеждането на такива часове. За целта зам. Директорката предложи да направим обучения по програмата „Връстници обучават връстници” съвместно с местния Червен кръст.  Разбира се, това предложение беше прието радушно, в резултат на което предстои провеждането на съответните обучения.

Широка подкрепа и адмирации получихме и от представители на Община Царево, от Дирекция по Образование и Здравеопазване в Общината, от където пожелаха да присъстват на един от часовете, след което изявиха желание да продължим работата с децата и занапред, включително и в други населени места на територията на Община Царево.