Обучение на ученици от ДФСГ
Публикувано на: 17.03.2012г.
bch/Pleven_mart.jpg На 15 и 16 март 2012 година се проведе обучение от координаторите на Сдружение "Зачатие" в град Плевен Магдалена Цекова-Юсменова и Снежанка Лунгова с ученици в 9 и 10 клас от Държавна финансово-стопанска гимназия "Интелект"  - Плевен. На 15.03 обучението се проведе с десетокласниците, а на 16.03 с деветокласниците. И на двете групи беше подробно представена програмата "Бъди в час по репродуктивно здраве" на Сдружение "Зачатие", като целта беше да им
бъдат показани правилните методи за предпазване от полово предавани болести и възможните последствия за тяхното здраве, да обръщат внимание на тялото си, да не пропускат посещението при лекар дори за незначителни оплаквания.

Учениците и от двата класа проявиха интерес към програмата, като десетокласниците дори изявиха желание да им се обясни какво представлява една ин витро процедура. Деветокласниците задаваха въпроси свързани с начините на предпазване, хапчетата за след секс, спирали и всички останали методи. И двата класа бяха впечатлени от действието на цигарите и анаболите върху оплодителната способност на мъжа, както и влиянието на диетите върху жената и възможния хормонален дисбаланс. И двата класа бяха учили за повечето половопредавани болести, но хламидията им беше напълно непозната и бяха изумени от възможните последствия върхи репродуктивната система, ако не се лекува на време. В края на обучението на всички бяха раздадени книжки от кампанията на сдружение "Зачатие" за превенция и профилактика на стерилитета "Бъди в час по репродуктивно здраве" .

Учениците проявиха огромен интерес към обучението и зададоха много и различни въпроси. От изключителна важност е да бъде привлечено тяхното внимание и да може да се говори на един общ език с тях. Колкото по-малко термини използваме, толкова сме по-близо до учениците, толкова по-лесно ни разбират, комуникацията се осъществява прекрасно и ефектът от кампанията е много голям.
Повече снимки от събитието на страницата ни във фейсбук