С обучение на младежи стартира кампанията
Публикувано на: 14.11.2011г.
bch/pleven01.jpg Oбучение на младежкия парламент и доброволци от професионална гимназия по туризъм "Ал. Константинов" организирано от Сдружение "Зачатие" се проведе на 12.11.2011 г. в сградата на профсъюзите в гр. Плевен. Присъстваха представители на парламента от две комисии - по здравеопазване и връзки с обществеността.   Координаторите на Сдружение "Зачатие" в Плевен - Магдалена Юсменова и Снежанка Лунгова бяха
подготвили печатни и презентационни материали: книжките за момчетата и момичетата от кампанията "Бъди в час по репродуктивно здраве",, брошури за ППБ и СПИН от  РИОКОЗ - Плевен и календар с ваканциите през тази учебна година.

Получи се хубава дискусия, учениците проявиха интерес към материята и имаха желание да им бъдат обяснени не само причините за репродуктивни проблеми, а и самите видове процедури за лечение на стерилитет и разликитемежду тях. Те бяха запознати с най-основното - репродуктивните системи на жената и мъжа. Момчетата бяха много впечатлени от обяснението, защо тестисите им се намират  извън тялото и до края на обучението повтаряха "без топло, без сауна". Дискусията продължи с разговор за това как точно става оплождането и чудото зачеване.

  Магдалена Цекова-Юсменова от Сдружение "Зачатие" представи кампанията „Бъди в час по репродуктивното здраве”. Силно впечатление сред младежите направи дискусията с д-р Пенков от МЦ "Репромед" Плевен, който излезе от работа в свободен промеждутък от време, предостави материали за предпазване от нежелана бременност и за абортите. Бе подчертано, че ако се случи нежелана бременност е най-добре да се говори с родителите и добри специалисти, защото ако се стигне до прекъсването й, то това да се направи от специалист за да не се навреди на репродуктивните органи на момичето.

Д-р Пенков акцентира върху неправилните диети при момичетата, водещи до хормонален дисбаланс, който може да доведе проблеми със забременяването. Наблегна, че ако момичетата искат да отслабнат, то варианта е разделно хранене и спорт. Той разговаря с младежите по много интересен начин, завладя ги. Разказа им за  превенцията и профилактика  на полово-предаваните болести и им препоръча да използват презервативи, както докато „експериментират”, така и след като имат постоянен партньор.  Д-р Пенков каза, че поликистозните яйчници е диагноза, която се поставя много често – ежедневно, а диагнозата изчерпан яйчников резерв бележи нарастване при все по-млади жени. Специалистът успя да ги убеди и вдъхнови, че те са много ангажирани, че темата е изключително важна, че те самите са много важни за бъдещето, че съучениците им са някъде там да си пият кафето, а те цяла събота са отделили за една кауза, че са отговорни към здравето си и това на партньора. Последната задача на младежите бе да говорят пред „публика” за репродуктивната система на мъжа и жената, проблемите и възможностите за преодоляване на тези проблеми.

bch/pleven02.jpg bch/pleven03.jpg
bch/pleven04.jpg bch/pleven05.jpg